一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
所以好多工會賤到用行灰色地帶
將呢d變成bonus慢慢扣
bonus 唔係人工 老老實實講明俾你袋落袋嘅先係
嗰啲乜撚野bonus呀勤工獎呀嗰啲 全撚部都係大話
所以呢個係灰色地帶
假設你份人工係12000
佢就會同你講底薪10000+2000bouns
2000蚊實際係比佢慢慢扣
因為唔屬於人工
所以扣到盡都管唔到
早幾個月😂
返朝九點三晚凌晨三點
第二朝又返番九點三
日日如是
而家呢份

無乜做錯都可以成日比個日閪上司針對
岩岩fg入真係有啲野唔會識 問佢又話我煩 唔肯教
唔問佢 又話問我做乜唔問佢
好多濕碎野都誇大黎講
成日人身攻擊我 明明已經過左最忙嗰兩個月
都可以ot到星期六日要返 仲要5am走
平日叫我返朝早9點幾
已經馬不停蹄咁做做做 佢都硬係唔滿意
之前走左嘅人做錯哂 做漏野 又怪埋落我度
真係做到壓力煲爆
想轉走唔跟佢啦 又搵performance黎達我
仲比人屈 比人無中生有
睇怕我個appraisal 一定差到升唔到
想轉行
sor之前miss jor今晚覆
it叫做士氣最好既一team,turnover冇記錯咁多年先兩個人走左,但understaff問題都係極嚴重

間垃圾標榜自己有八十幾個system,但it得唔夠20個,仲要分做health records, infrastructure, system

最大既system叫his即係ha ge cms,想做到所有clinical systems都integrate曬,根本唔可能係兩三年仲要understaff既情況完成,最近仲要有一個幾猛料既quit左

ehealth records都一樣,根本只係叫成左個形,所以現實係parallel run緊

我對呢一team既理解係做野應該會開心,但同時workload亦會超重
Audit?
乜有咁明顯咩?
做左一個鐘(其實係等個呀頭講conditions and terms)
N年前嗰陣中學未畢業暑假,乜柒都唔識
老母話佢個friend識人介紹暑期工
屌 原來水鳩我
係去工賊會幫個議員掛banner派傳單嗰d助理

其實我對份工乜柒都唔知,上到去中心坐左陣就好似填表
填完已經俾其他員工呀姐叫幫手搬左少少枱凳音響
跟住坐喺度等個呀頭(一直未見過佢)

到入呀頭房傾,原來月薪5000
(好撚記得唔知點解
每日返10個鐘
星期六唔記得係咪長短週,但一定唔會放哂六同日
仆你個街仲要話臨近選舉可能再返長d,綁旗掛banner,返埋夜晚(好似會補水)

個呀頭仲話,如果有激嘅人衝突,唔洗鬧交,俾人一掂到,就瞓喺地下

聽佢講完,我話唔洗喇,我無興趣,跟住就走
我諗佢無expect我會拒絕,但我拒絕嘅態度好好

而家諗返起都覺得係黑歷史
嘩屌乜撚嘢公司 乜9都罰錢on99
睇完你段野既結論係 睇實你老母 咪撚俾佢投工賊會
當年fg唔識世界走咗去做銀行contract (aka condom)
屌你老母乜柒福利都無!
醫療無!pay sick leave無!連ot飯錢津貼的士津貼都無啊!
屌你老母人地個撚個年尾出雙糧出bonus加人工
Sorry你condom仔嚟咋!
仆心仆命為間公司 點撚知公司就當你外人 你用公司名義幫手做義工 寫名嗰陣寫你係同事嘅朋友咋 同事都唔係啊陰鳩公

做緊嗰陣就呃鳩你會轉你做perm等你唔好走
臨完約就當你condom bye鳩bye
累人失業正仆街!
祝你地班仆街未老先衰家破人亡賓周生性病醫病醫到破產百病纏身無人陪!仆街啦屌你老母冚家剷!
你仲喺嗰度做緊就話驚自爆啫,依家又唔係打佢工,你又一個仙都冇收過佢,咁驚做乜撚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞