一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
聽落去咁撚似manpower嗰啲戇鳩水魚工嘅
大型港資 返工地點閪到爆 要喺地鐵站行15分鐘先到 仲要有超長斜 冇遮無擋夏天熱撚死

食飯得45分鐘仲要拍卡 AL 得12日 一個人跟緊10個以上project workload 大到痴線

成個Office勁多老屎忽 好鍾意推Job俾人

仲要好鬼殘舊 曱甴烏蠅呢啲不計其數 Pantry 嗰啲電器好似10年冇換過 水機啲水都有浸怪味

真係早走早着 做咗一陣已經頂唔順走咗
勸絲打盡早轉行,好快殘
Call 你問你返得工未嗰位同事問得出口自己唔笑嗰下好嘢
我覺得已經殘左...真係虧咗勁多
純粹想問下 護士當fg計有幾錢人工左右 al 幾多日?
ot唔撚計錢計鐘,要簽義工時數當做義工
仲要長期唔足pay
屌你老母咁撚刻薄仲話社福機構
社福先係最撚刻薄嘅公屍
得13K 番5日半,勞工假,得7日年假,又要入雪房執貨,又要做設計又要打單

重點係啲同事勁閪勁冇禮貌,老細更加唔使講,閪到仆街,成日以為設計㩒個制搞掂
做左幾耐先quit
前幾日同護士8過,護士同工不同酬,fg我答唔到

有個senior係ha減人工過黎(但佢老公係死黑警所以抵死,呢單再講)

al係18日
岩呀,姓黃呢個我講多少少

佢係18年12月係尖沙咀開clinic個陣已經收症,但佢係偷步收,即係例如開張日子係20號佢10號就收症,好記得當年係朝早開完會announce下晝就收到消息已經收左症

nurse個邊我所知就有最少有3個都幾senior既會quit,人工唔會發生“再高”呢件事,兼且想知打架打成點我可以再講
想知邊方面/邊個department

點解咁熟就唔好講啦,講原因就會自爆
radio呢排少去,佢地前阿頭叫Stella ho,好似都幾出名,做到唔記得岩岩開檔幾日定係開檔前幾日走左佬,聽傳聞又係不滿管理太混亂。

宜家deputy個個人d人話佢好似唔係好熟一般運作因為佢本來只係主力去玩唔記得邊部機

當時1月6開service班友忙到12月中先試機,原因都係一樣太太太understaff,佢地個apn據說做到好撚唔開心
入職發現做得最耐果個同事係到做左2年
10點係返工時間...10點半返工到公司大門未開入面黑晒未有一個人返到
然後630放工但基本做到830
高層department head變動:
1.finance(但我唔知最後佢仲會唔會走)
2.pharmacy(玩緊個新既unit dosing 同automated drug cabinet就拍拍籮柚退休)
3.legal(詳細參考前文,佢今日last day,唔知邊個接)
4.nurse(6月話退休,由hr head過去頂)
5. hr(由第二把交椅升上去)
6. coo(8月走佬,duty打散,應該唔會有新coo)

endo好detail我都唔算太知,唯一知就係因為醫生嫌locker太細就將個批貨比曬病人用重新買過,細既意思係掛到西裝褸掛唔到一件長褸

其他問題如understaff一樣照有,個ic好好人
做咗兩個星期
日日0930-0200 ot冇車錢
簽約寫5day 但又叫我返星期六
話係度返工係投資
我話我星期六有份兼職要返
然後就被炒 嗰一下成個人開心返晒
Prof. Fung
估唔到你都有上連登
二世祖借老豆個場開公司
成日唔返公司淨係屋企望住個cctv

我地返9:30
但佢老豆間公司負責開門嗰個成日好多野做會遲返
所以成日要門口等好耐
佢cctv 見唔到人就話我地出勤記錄唔好
咁所以成間醫院氣氛都好差?定其實入去做護士都唔錯?利申讀護士,本身想入中大醫院
係第一份工覺得好伏,因為:
in完過兩星期就話請
第一日返工食飯,上司食素嘅,但佢請我食好辣嘅水煮牛肉飯。
之後一個人做3個人工作,除咗上司,無其他同grade嘅人,因為有d未過試用期已經辭職。兩個人維持咗2個月,之後先有新同事到。上司好冷漠,唔同人打招呼,又成日呼呼喝喝我,經常挑剔我,又用我牙齒,樣貌嚟奚落我,覺得好難受,最尾仲要話我工作不合標準,逼我遞信辭職。諗返個陣真係好唔開心,成日發跌落深淵嘅夢,太大壓力...要去輔導。
雖然工作性質係我想做嘅,同時都係dream job, 但希望愈大,失望愈大,所以而家都係平淡算了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞