一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
做電話?
其實嗰陣時可以趁機進修吓、考吓牌或者學吓其他嘢做吓準備,就算充實吓自己都好,萬一有啲咩事都唔使咁徬徨
Contract就係寫5日 星期六當強制ot
時間好似好d
啱無讀accounting 人讀
邊間
年頭轉咗去better woking world嗰間 真係俾狗做
準備又再搵工
似係一間三個英文字既公司
7日AL 勞工假 乜柒福利都冇
人工低 返長短週5.5日
半個鐘食飯 但都要留係公司食隨時serve客

做乜野都冇人通知我
返紅日個陣 唔知有特別opening hour
問腦細年三十放幾點 答我唔知

email問野 有時一個星期先覆
貨差 售後 態度差 冇系統去整理貨場

第一份工 準備辭
成日都會比腦細屈食死貓
永遠都話自己比緊機會人 實則不斷勞役人
無上網無拖板做條撚?
打左科興未?一日係狗,一世都係狗
A1餅房
我入職已經走咗5個,睇下A1幾時執笠
我第一份工都差唔多
入去11K 個個月遲到就扣500
過試用期會加500 但要入腦細房講點解自己值得加500 講兩粒鐘
都痴尻線 日日臨收工叫你入房講人生道理
最後我試用期最後一日扔撚左信 佢照比我過
工場整蛋糕,朝八晚六做完準備收工,就叫我OT多一陣,我第二日有野做就屌尻我,個到啲同事相處好麻麻,成日都有小圈子,做左10幾日就辭職⋯⋯
好撚細個出嚟打頭一份工做Sales
老細拖糧 有同事等住交租開飯搞到要借錢

到新年嗰一個月都拖
話每個員工最多只係出住一半糧仲要好撚柒串
我同某同事條氣唔撚順
上勞工處告 條撚樣知道左逼員工簽假糧單(將日期改到準時出) 仲恐嚇員工話知道搞事嘅人住邊 自己有背景
(條撚樣仲要好中意特登哄埋女同事耳邊講野)
勞工督察都話條on9係慣犯 最好吹到自己有準時出糧
咁就可以鋤佢偽造文書 同恐嚇

最後條撚樣認遲出糧要罰錢上庭同開File
但諗返始終便宜咗佢
係咪上巿公司,我做緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞