一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
新加坡人開既公司
番5.5日 長短週
頭三個月個個禮拜六都要番
但係個陣岩岩出黎做野要攞經驗 忍
之後變成只要第日唔洗番,就要帶電腦番去
有次去外國旅行,半夜打黎叫我做野
我訓左 無聽到
佢打左十幾次加十幾個whatsapp
番到香港即刻辭職
咁都唔開名
真低賤
好多年前返過診所
醫生 即腦細
要我一星期抹兩次捲閘
隔離做飲食阿姨有一次都睇唔順眼
問:又抹呀?前日先抹完
(前日另一個同事返)

之後我同同事前後一個禮拜同佢講唔撈
別說了 畢咗業先諗 反正都唔會買樓 廢柴又唔識做生意 同老破咗嘅你冇分別
出得個啲post 係連登預咗俾人屌廢人
仲有份閪工漏左講 視光中心黎
無比MPF
做到仆街 試過忙撚到飯都無得食
遲出糧
有段時間好撚鐘意炒完一個又一個

基本上所謂視光中心呀眼鏡舖其實黎黎去去都係個批蛋散
邊間平搵邊間就得
FG第一份工去左蚊型公司做IT QA
全公司計埋我得三個人,有個係內地人,佢係內地wfh,所以公司得返我同老細

咁老細本身其實想請BA幫手見客,但我見工個陣有話我prefer 做QA,佢話ok,咁俾多啲QA嘢你做,咁我就以為自己做嘅嘢會係focus 係QA。

佢頭一個月有問我見客o唔ok,我話我shy唔係好想見,咁佢都好似無咩嘢

做左兩個月老細覺得我唔適合,話我性格無佢想像中好似見工個陣咁侃侃而談同開朗活潑,話咩兩個月嚟都無咩見到你主動問嘢又好唔熟啲嘢blah blah blah,所以炒左我(屌我慢左一步炒佢

FG真係咪撚做蚊型公司
CLS
打份工都要搵命搏
走啦仲諗
AE sales
我都係,
原本條team有20人( 包括3個大佬), 一入職走2個, 每個月走1-4個, 走3個先請1個, 仲要係fg

玩左半年, 走淨3個fg(包括我), 2個大佬同1個2年經驗嘅同事( 佢今日遞左信), 再玩落去好驚得返我一條友打全場
就算唔講政見 依間嘢都係剝削員工剝削到仆街
因為係on9家庭公司
成個office就得我、腦細同佢老婆
平時搬雪櫃洗衣機嗰啲其實係負責送貨或者做翻新
但佢都會expect你幫手搬唔夠力仲會覺得係你唔識搬
總之呢間公司就閪到仆街
啲二手電器扮撚晒話係原廠嘢,但其實翻新嗰陣入面啲零件全部換晒
仲聽過有客講話買完部洗衣機,洗衫洗咗堆黑色油出嚟
又話有三個月保養,但換極畀個客啲機都係壞,仲要屌返個客轉頭話人貪心、得寸進尺
每次有客話想買機,我都勁想叫佢買部全新嘅好過
呢啲二手嘢又唔係平好多,又唔知上一手用嚟做過啲乜,仲要入面啲零件都唔係原廠
有時真係無謂慳嗰一千幾百
絲,間公司係咪響北角,做英國佬生意?

係的話我做過
翻過類似工
我係你做IT做到咁就繞埋雙手唔做,睇下佢申唔申請上網
我即日無做
你可以坐既,唔知坐到幾時,我就揀左即走
正確決定,做咗幾多日?
一日..都冇
我做過一份工
大概一星期到
做得都ok主管都話快手, 到最後一日lunch我同一個未見過阿伯say hi後放工前被炒
因為係冇禮貌
原來個阿伯係老細, 佢要求職員要講 老闆 午安xd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞