一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
馬會人工好paid 喎
規矩一開始都正常 一講錢個part就開始cls 錢銀睇得好緊乜柒都罰錢
野又做多過出面,工時又長,計返咪差唔多,做住宅輕鬆好多
似台灣公司
當初入職就話因為幫唔到女人沖涼,
要做1仔位,
之後乜撚病人資料都唔比我,
食飯時間繼續寫,又屌我未寫好。
屌,仲要拍個咩都唔識既垃圾護士/頂更,
30幾個男人我起,
仲要幫個所謂既大家姐推曬d女人出去食飯。
餵老人家食飯仲快過自己食飯,
為求可以休息,
佢地可以不擇手段。
做左三個月辭左職了,轉埋行。
另一份,見暑假就黎完,
老救就休季,
去左做洗碗,反正返早,
就到自己學琴時間。
我屌,個呀差明明12點返工接我手,
10點返到黎,
身體語言屌我未洗好野,
屌我唔緊要,
問題係,你又唔識中、英、普、日,
都唔知你講咩同錯咩?!
你返得黎早,關我撚事咩,
做左9日我辭職了。
你唔洗就係佢洗 佢梗係屌你啦
但係屌你還屌你 你越屌我就越洗得慢
以前做過間仆街港資又係咁,做左3個月,每個月都有人請食散水餅
in hse 19會計,個上司nitpicking,仲要對啲formating既嘢放大嚟講,想要咩要求又唔講,做完又話唔滿意先同你講佢要乜,佢話其他人做到佢要求,係因為佢一早同人講咗佢要乜,俾我做嗰陣又唔講明想乜,做完唔啱又嘈,on99

個上司英文奇差,英文連passive voice同active voice 都分唔到,成9日用錯字寫email同report俾鬼佬,仲話公司唔係work life balance 公司,放假都要帶電腦返屋企,唔like就揾過份WLB既工

公司仆街到借疫情為名,迫人簽acknowledgement 每月放1日no pay leave,但公司生意係local客為主唔受旅客下降影響,係開頭幾個月差,之後每個月都爆數,但腦細無話俾返NPL錢員工,拎咗政府補就業啲錢嚟當員工salary 出數,事實係公司overall 全年都到數仲賺突,個MD今年竟然仲有大額bonus,但一樣照壓榨員工
點樣有得抄人嘢當自己做
蚊型公司既員工只有3種
1.廢物文員
2.打雜
3.老細
要炒人 好多方法既
佢想拎多幾個鐘錢,所以早返炸
不過都好,早走早著,
反正都係果間公司種出黎既壞規矩
fg搵工個陣試過去左間印度佬係紅磡d工業大廈開既珠寶公司, 去到做個時先知詳細duty係打cold call, 比左份都幾長既名單打cold call問要唔要貨, 打哂一次都可能要幾日至一星期左右, 然後話成份名單打完之後再重頭再打就得, 不斷loop, 第一日lunch time落街食完飯之後即刻打電話比間公司話唔做.....
咁佢抵撚死啦早啲返咪洗多啲囉
再嘈就你全部唔洗比佢洗 咁撚鐘意返工丫嗱
簽contract既時候冇同你講係做乜嘅咩
就係冇講得咁細, 淨係話cs之類, 個時又唔多識野咪試下, 講伏可能冇上面巴絲個d咁伏, 但我都唔想做左一兩年後cv上d技能冇野好寫
佢又戇鳩嘅 老老實實同人講話要cold call 咪算囉
係咁晒時間請人 陣間人地嚟到見到中伏又係辭職
個腦細真係石頭腳
溝通技巧 EQ,面皮厚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞