一人一份你做過最伏既工

661 回覆
1347 Like 18 Dislike
冇水提供好似犯法架啵
想問下幾錢一個鐘?一個月有得翻幾多?
呢啲老闆應該死全家
好低人工架咋 $55
你報全個月都得,佢缺人手
而且d人閪唔閪要再睇車站
我記得曾幾何時睇到7×一個鐘?
另一份工黎架?
有做開啲freelance promotor
嗰間公司一直都好缺人手嘅
間唔中都會請下啲淨係做幾個鐘嘅freelance文員
幫佢哋執下啲File排返啲次序咁樣
時薪係$70 一個鐘
咁我見應該都幾輕鬆下又有得坐
點撚知上到去就中伏
一開始係真係執File嘅 但係好快就執晒
最後要幫埋個staff double check份出糧表
純粹係check返啲開工收工時間睇下條數計得啱唔啱
但係仆你個街 佢嗰啲數都唔撚知點計出嚟嘅
咁但係人哋始終係正職我冇理由改哂呀
咁所以最後我改咗少少真係計得有啲離譜嘅
就俾返張紙個staff 佢再比個老細
屌你老母點知個老細逐個逐個人問我條數係點計出嚟
我心諗份嘢唔撚係我做㗎過 係你個正職做架喎
我過嚟做freelance執file 點撚知你條數點計呀
之後佢就喺度鬧咗我勁撚耐仲叫我重新計過成份嘢
嗰度講緊百幾個人
分咗幾十個group 遂個check返佢地啲開工收工時間
跟住我本身返9-1 之後我坐到喺嗰度坐到5 6點先走
仲有冇比我食飯
小圈子最麻撚煩,啲人永遠屌人唔捱得/問點解啲人走得快,又唔檢討下自己,長期流失率高就好明顯係公司/人嘅問題啦
波板糖人?
夜晚靜音係常識
朋友介紹?
呢d朋友當識少個la
iPhone放褲袋都唔俾(冇拎過出黎用)
做左三日冇做
2019聽過有人返緊一份旅遊公司 十年都無加過人工比佢 仲係10K
都唔知係咪夾埋跣9我
割蓆就冇嘅 但佢介紹乜我依家都會窒佢係伏嚟

講多少少間公司啲閪人閪事
通常新入職retail sale唔需要去開weekly會
但我做左三個月左右 呀頭就隊左我出去開會
佢同我講報下銷售量做下樣就得
點知去到俾個大粒屌到仆街 又問到口啞啞
仲要個呀頭一早知會咁 叫俾我學下嘢 dklm

啲老屎忽唔會教你點sale 又無training program
On99咁企撚左係到
又要搬搬抬抬 eg:大大部兩門雪櫃 ,3匹冷氣機

愈諗愈嬲
foodpanda
開會呢樣我又中過伏
不過我照答:唔知xN
佢問:咁要你來開會托柒?
我:咁我走先lol

不過事後俾大佬罵返,我又屌返大佬
最後走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞