【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (4)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
http://www.gsmarena.com/blind_shootout_lg_g6_samsung_galaxy_s8_sony_xperia-review-1611p2.php

爭咁遠

其實每次sony (1年2次)係發佈會都會講下佢地係處理細節同曝光點樣改善,今年話用左新g lens ,同新既bionz, 降左落1900萬像素 ,但永遠影出黎都係差人成節,生性啦sony

但今日玩過佢個相機
對瀑光控制真係好好,有燈打落牆都冇好似其他機咁得個白光圈,而係影到同現實一樣咁投射
http://www.gsmarena.com/blind_shootout_lg_g6_samsung_galaxy_s8_sony_xperia-review-1611p2.php

爭咁遠

其實每次sony (1年2次)係發佈會都會講下佢地係處理細節同曝光點樣改善,今年話用左新g lens ,同新既bionz, 降左落1900萬像素 ,但永遠影出黎都係差人成節,生性啦sony

但今日玩過佢個相機
對瀑光控制真係好好,有燈打落牆都冇好似其他機咁得個白光圈,而係影到同現實一樣咁投射

但係夜拍真係唔得,我知部機外形好靚,但夜拍真係唔衰得呀,拿拿林整過ois落去 ,再降落1200萬像素,1.7光圈,1/4秒快門,張相一定靚好多,Sony你做相機咁叻冇理由手機咁廢架,你睇下最新部a9
不過讚下佢曝光進步左囉

爭咁遠

但今日玩過佢個相機

但係夜拍真係唔得,我知部機外形好靚,但夜拍真係唔衰得呀,拿拿林整過ois落去 ,再降落1200萬像素,1.7光圈,1/4秒快門,張相一定靚好多,Sony你做相機咁叻冇理由手機咁廢架,你睇下最新部a9
不過讚下佢曝光進步左囉

其實呢粒imx400 用1/4秒已經可以好好多
仲有今代個ia mode冇再死推iso
黎緊等佢更新一次個夜拍應該會好少少

爭咁遠

但今日玩過佢個相機

不過讚下佢曝光進步左囉

巴打我留意左你幾日,睇你講既野,睇黎你先似係sony內部.....

爭咁遠

但今日玩過佢個相機

不過讚下佢曝光進步左囉

巴打我留意左你幾日,睇你講既野,睇黎你先似係sony內部.....

上面講既野都係試玩會試出黎同過往經驗得出
決定左等第一次跌價就入手XZP
不過好驚自己未等到佢跌價已經忍唔住入手

跟住第二日就跌
我試過買完一個月都無就減

跟住第二日就跌

x performamce完美演繹快速插水

仲話係2016 旗艦

跟住第二日就跌

呢樣真
最驚買完唔夠一個星期就跌價
利申試過

跟住第二日就跌

呢樣真
利申試過

z5p 一出即買一個月後跌千五
今次等佢第一次跌價之後先買仲未諗到買咩色好
睇完你地講唔知即唔即買好
個日去wilson
幾個step試完

拎上手
開相機

放低

………………好sony

唉 機靚 模組好 但硬係唔識tune
個日去wilson
幾個step試完

拎上手
開相機

放低

………………好sony

都唔洗放大
個日去wilson
幾個step試完

拎上手
開相機

放低

………………好sony

都唔洗放大

日光機
個日去wilson
幾個step試完

拎上手
開相機

放低

………………好sony

唔記得同你講
相薄係開4k mode
一放大就會覺得唔夠像素係正常

跟住第二日就跌

仲話係2016 旗艦

xp 6月出 xz 10月出
唔插水就奇啦

跟住第二日就跌

仲話係2016 旗艦

xp 6月出 xz 10月出
唔插水就奇啦

sony特色 自殘

ps3 都未完全發揮就出ps4 打自己

跟住第二日就跌

呢樣真
利申試過

5p都係因為競爭法先暴跌啫
今次應該會硬淨少少既

我會揀鏡黑
因為真係好型
鏡銀唔係唔靚但嫌佢誇張得滯
睇完你地講唔知即唔即買好

部部機都係咁架啦
等住用又覺得贈品岩用既咪去馬囉

真係企得硬既咪又係得iphone同***

跟住第二日就跌

呢樣真
利申試過

今次應該會硬淨少少既

我會揀鏡黑
因為真係好型

今次鏡黑勁多人訂
去完體驗會個個都係訂黑

跟住第二日就跌

呢樣真
利申試過

今次應該會硬淨少少既

我會揀鏡黑
因為真係好型

今次鏡黑勁多人訂
去完體驗會個個都係訂黑

黑係靚既 但個相機真係
同佢平時係2k mon 定1080p ?
睇相有冇得較番唔好4k ?

跟住第二日就跌

呢樣真
利申試過

今次應該會硬淨少少既

我會揀鏡黑
因為真係好型

今次鏡黑勁多人訂
去完體驗會個個都係訂黑

黑係靚既 但個相機真係
同佢平時係2k mon 定1080p ?
睇相有冇得較番唔好4k ?

XZ Premium上還是以這兩個技術來提升非4K影片的畫質。
「智慧補差點」是會分析每個影格的畫面,偵測這一個畫素的內容,補上相近的畫素點,這樣來提升畫面的清晰度,這需要CPU演算,效果補得較細膩,但耗電。
「畫素倍增」就是單純的把一個畫素複製變4倍,在面板上就可以倍增,CPU不用特別處理,較省電,但畫面提升效果沒有補差點好。
因此XZ Premium裡也會針對不同的畫面需求,採用不同的提升方法。
用內建的相簿App看照片影片、播放影片(任何App,包括串流影片),就會使用「智慧補差點」,提升到較好的效果。
瀏覽網頁、遊戲、一般第三方App,就用「畫素倍增」以求省電。
CPU會自己判斷採用不同的畫質提升法。

跟住第二日就跌

呢樣真
利申試過

今次應該會硬淨少少既

我會揀鏡黑
因為真係好型

今次鏡黑勁多人訂
去完體驗會個個都係訂黑

鏡銀大把貨,咁我就唔使擔心啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞