大家返工試過點樣比人辣慶?

653 回覆
4504 Like 147 Dislike
痴線公司

個差價有無$2?
間公司係咪佢有份
做醫生,瓷器撞缸瓦係冇意思
你同病人泥漿摔角,一上報紙上連登開你名
永遠係自己蝕左先,你又因為私隱唔可以爆返佢轉頭
就算之後醫院/醫委會你啱,人地只會「係咩?碰!」
或者話你醫醫相衞

做左十幾年
已經領會到就算表同一件事物
同公仔佬講嘢嘅語言有一套
對西裝友講嘢又要用另一套
做前線臨床根本係一門Art 多過 Science
政府資源邊度黎呀Ching?
有無聽過交稅?
最憎呢類同事
你交既稅比你用既多?
認真咩
平時你咩人就咩人架喇
痛起上黎會變左第二個人?
我唔係醫護
唔駛亂打稻草人

我反護士的,只係宜家對事唔唔對人

抵死

其實果啲聲大夾惡嘅人知唔知愈係串就愈會比人玩
未有疫情前
我係睡火山嚟
踩中條尾都一樣開佢波
由Consultation Room大聲屌到Triage都聽到

不過最近幾次都係比唔識死嘅同事踩中
已經冇乜再屌過病人
濫用果啲,我會以教育為主「嗱下次呢,你可以點點點」
咪又係e護9
通常醉左就真性情
OK喎
出住糧等𨋢唔係幾好咩,點解你要咁做
所以我先唔做lab, 試過d類似濕尻野...
不如所有香港人除消哂所有假期啦
咁鍾意返工 人哋放假真係關佢鬼事咩
成班奴隸獸
啱啊
其實好語氣我會幫,但佢語氣好差:你要做埋xxyyzz ,每五星期一次,我唔理你叫埋under你啲人做,每次用足一日工作量(大家咁高咁大,如果真係我本份要做你咪cc埋老闆,而唔好係到口頭命令我停曬手上嘢幫你又無可唔可以幫手/唔該/麻煩你)

我本身都有幫但愈來愈多要求,覺得會影響埋我本身工作所以我今日一句:你有咩要做email個list畀我cc埋老細,然後佢死死氣好啊,結果成日都無收過個email

做人無PR真係食屎
即係咁,我試過同個patient照野。
其實都覺得佢明顯有精神病架啦,一路照一路屌。
我都係虛應下佢算
我完全冇屌過佢,亦冇怪佢,但同時亦完全唔覺對醫患關係有咩幫助

不過其實佢一路屌,佢老婆一路嚮隔來講唔好意思
我相信“識唔識架你”同醫護專業應該係冇乜直接關係
我以前做lab, 極度黑暗。
可以咁講,檢測與認証完全嚮香港係垃圾行業
搞攞搞走我 睇你點接手我手頭做到一半啲code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞