大家返工試過點樣比人辣慶?

653 回覆
4504 Like 147 Dislike
我先,做醫護
有個地盤工人工傷入院,腳有傷口
同佢講要打開個紗布睇睇傷口,講明係會痛忍下
打開紗布
地盤佬大叫話好痛 你識唔識㗎你?
個晚當值已經好撚忙,仲要面對咁嘅態度
忍唔住爆返佢 我識呀,呢種傷口我每日都見,咁你識唔識?你識可以自己處理傷口,簽字走
佢即刻靜左 細細聲話 屌老母 咁嘅態度都有嘅

入到醫院好心就就信任醫務人員,本身唔信嘅就咪撚黎醫院浪費大家時間,解釋完一大輪又唔聽又唔信
醫院嘅大門永遠長開,想走就走,好行唔送,醫護人員唔會求你留低醫病,自己身體自己負責,講完

預左會有老屎忽屌我態度差、無同理心
但我對唔同人係唔同態度,你態度客氣,我解釋病情/手術都會心平氣和,有問必答
你本身語氣寸柒柒,就唔好期望人地會對你好
I’m just like a mirror
支持
看似好型屌鳩啲低學歷人士都拎出黎講

希望你對住有錢佬都敢咁做
唔係會俾同事睇唔起
有啲人就係好撚固執,永遠覺得自己係啱,人地係錯
就算面對專家都係咁
你低學歷唔緊要,但唔好咁固執
如果你本身就唔信西醫,咁就唔好睇西醫
教佢揀棺木
不斷插把嘴埋嚟 可能死得人多 多經驗
最後唔撚做佢生意
我會同佢講
一陣洗傷口會有少少痛
忍一忍好快完
不要分那麼細
大家工種唔同
但其實環境都係惡劣
都係做嘢做到好燥撚底
所以我支持護屌
又係覺得自己啱晒,唔撚聽人講嘢嘅固執撚
屌得好
啲死廢老要人幫手醫重咁撚串柒柒
有講,都係比佢屌
有啲人覺得聲大夾惡就r到著數 畀到好服務
sorry
尊重講互相的
我明大家返工都好燥底,工傷手停口停係好慘...
但你單工傷又唔係我做成,你發我老皮做乜鳩?
Can’t agree more
尊重係雙向
好多人信google多過信醫生
佢應該唔係呢個意思
返工外勤搭黨鐵
claim返買飛價嘅車錢
阿姐彈返張嘢出嚟話「而家個個都有八達通,你應該claim八達通價」
我話我用現金買飛 佢叫我拎張收據比佢睇
支持醫生有時喺急症室見到啲病人發癲都覺得醫生好無奈
google可以,但要留意資料真定假

自然療法醫治癌症真係咪撚信
有病人家屬試過問 點解咁耐都無人黎睇我/等咁耐

答 因為放飯時段 人手短缺

下,乜你地(醫護)要食飯架咩?咁即係偷懶?

如果係對住有錢佬,大粒佬, 對唔住對唔住
係咪窮人就會覺得全世界都欠左你?
未入已經估到係醫護
做AI,有個project manager 喺我隔離指指點點話呢樣野,話:其實你識唔識架,好易咋喎。

我退後張凳,同佢講:咁叻你嚟示範下。

佢淆撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞