大家返工試過點樣比人辣慶?

653 回覆
4504 Like 147 Dislike
條路自己揀 仆街唔好喊
係呀 ,埋數條友都係咁同我講,質問我點解要去郵局買郵票,點解會用郵局既郵票機,我都唔知點答呀,個問題太哲學啦,唔講以為郵局啲郵票係假貨或者有八折我去郵局用郵票機一定係想吞公司錢
算喇 每個人都淨係聽自己啱聽嗰句
不過好多人都會變左自己曾經好憎嘅人
第時亦都會好憎以前自己曾經咁對過人
同意
有時候要知道幾時放手 先係對病人最好
唔戴套個感覺好啲丫嘛

我意思係摸血管果時
有護士、病人助理、病房文員、醫生、抽血員等等

幫你抽血唔帶套一係抽血員,一係實習醫生
Too much pain too much pain~~
比客整喊得唔得
好耐之前岩岩畢業做會所助理
有晚有個男人行埋黎話想攞報紙 講得好含糊 一時又話要幾日前 一時又話淨係要求職版
我話我地啲報紙得早一日同今日既 其他都扔晒
攞完比佢佢又話要英文報紙 咁我都好聲好氣話幫佢搵下
咁岩其實我做緊啲野擺到成枱都係文具 我隨手扔低枝筆諗住入去幫佢搵報紙
佢無啦啦:「咩態度呀你而家?!扔咩野呀?!」
我:下?
佢:岩岩叫你搵又話冇 講講下又搵到份比我 即係有定冇呀??叫你上頭黎搵我
我:
佢見完我呀姐之後無啦啦同我講對唔住
我到而家都係唔知佢做乜鳩
唔好話咩醫生
行行都係咁
你當我地都係圍爐啦但你講得有道理

我第一頁咁講係因為樓主俾我既感覺就係只係敢向啲佢覺得「唔識野」既人吠
要顯得自己真係勁真係叻係要敢挑戰上面既人而唔係走去踩低一個普通人

唔知點解一個二個都咬住我講低學歷
連登仔何嘗唔係一班亂咬人既狗
點解要唔戴套,唔講想勾引我?
唔得,真係好好笑
啲墨守成規嘅人
竟然可以在香港生存咁耐
Do Not Resuscitate
又或者叫DNACPR - Do Not Attempt CPR

唔好咁講,醫學博大精深,我大把野唔識
自然療法 你醫細病無問題
但係拎黎醫早期cancer,耽誤治療,最後擴散曬後悔都太遲
口頭禪大撚哂呀擋箭牌黎架?
一句口頭禪就可以日日出街周圍屌人?
唔撚識判斷果個moment應該講乜野/用咩態度
開口埋口都對人粗聲粗氣冇禮貌 一句 口頭禪黎嫁 就得架啦?
比人質疑自己嘅專業仲叫人要放低pride笑撚死
唔識嘢 你咪問去學囉 google係你朋友
唔識野仲要寸77
你究竟明唔明點解我燥?
根本就係
人地個傷口係你手,你咁撚樣俾著我都無聲出啦,錢又俾咗,痛又食咗
十足啲父母煮野難食,個仔up一句就叫反枱話要踢佢出門口,咁梗係型啦
你就係嗰個地盤佬呀?
鄧柄強人地國際警暴專家都話佢地好有問題就死都話人哋有問題
有咩幫到你
其實真係同對家捉心理
樓上D回答例子當然無問題
但對方唔LIKE都無辦法
唔夠你講就投訴你態度差

所以都係唔好諗太多呢D負面野
無謂影響情緒影響工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞