大家返工試過點樣比人辣慶?

653 回覆
4504 Like 147 Dislike
唔係咁易架師傅
聽人講過 醫護幫緊病人A做搶救 病人B家屬話

下 剩係搶救死果個得架啦 生嗰啲唔使理?

講多少少丫 點樣以下犯上
已經唔計你付出左時間去買
連郵票錢都唔claim比你
口頭禪大哂咩
激動完咪say sorry lo,邊有人唔比佢激動/講口頭禪
華人普遍真係唔多講道理同邏輯,呢個係以我自己咁多年嘅文化觀察得出嚟嘅結論
返戲院
講到明外來飲品食品唔帶入得場
係都要話:「我放入袋,唔拎出嚟飲/飲咪得囉」
依家唔係飲唔飲,食唔食既問題
係唔帶得既問題,但係啲客永遠都係唔會明

最後放你入去
咪又係響入面除口罩大啖食大啖飲,屌
佢語氣係質疑緊我 你究竟識唔識
外行人咁講我真係會燥底 尤其當緊值
如果你係我老細 識野多過我,我當然會虛心受教

所以我都同個地盤佬講,你識處理傷口可以自己攪,我唔會逼你留院
病人好醒,真係兩樣野黎,要分開答
屋企請唔請工人
真係慘
以後無人敢做地盤佬生意
去食飯又屌人老母都要體諒
去買嘢又屌人老母又要諒解

玩撚晒
的確係啱嘅,但好痛所以亂屌柒人唔係一個唔尊重人嘅excuse,尊重自己同時唔該尊重其他人,想人對你好自己都唔該對人好,時常自省就最好
咁黎急症照張xray都好嘅
咁似林尊Ge
咁講真工作就應該要係咁
哦~,又係呢啲藍絲口吻,驚咪唔叫狗囉,自己攪點佢
自己有問題就解決發現問題嘅人
如果個個都好似樓主咁肯慢慢解釋就好

我好好地咁問問題, 啲醫生完完全全hea鳩我, 仲好想快啲攀我走

利申: 公立醫院專科, 基本上日日都爆滿咁濟, 所以見佢hea鳩我都冇點, 因為知真係忙, 要屌都屌咗政府先

仲有次係去睇急症,睇完咩都冇解釋, 一陣後就畀咗幾粒藥我啪, 我問佢係咩先答我係類固醇

有時真係唔想問咁多, 但係上網查唔係cancer就係大限已到, 問醫生 ,醫生又唔講多兩句係咩事, 搞到有咩病,食咗咩藥有時都唔係咁知( 當然有啲醫生會好有耐性解釋喇,不過真係好少)
做得耐就唔洗做前線見你啦
護士用命令嘅語氣叫醫生做啲唔急唔會死人嘅野
Junior 用挑戰性嘅態度質疑你做人處事(唔係Clinical Management)

勿相認

我改正返先,我唔係話護士係「下」人、我係「上」人
但係同事與同事之間,咁高咁大,係應該有返基本嘅尊重
我聽過:都死架啦 理下生既人先得唔得

真係垃圾黎
未聽過有錢佬會睇公立
人地玻璃姐,放過佢啦
「人必自侮,然後人侮之」
咪就係因為你低學歷連呢句說話都未聽過囉柒頭
自己做狗向有錢佬低頭就講到人人都會似你噉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞