大家返工試過點樣比人辣慶?

653 回覆
4504 Like 147 Dislike
以前我仲做緊倉務AM果陣,有個位係負責幫籠車包膠,咁成日都請新仔、散工咩人都有,但最火滾果次係有個自稱大學生既態度真係好差,佢番頭幾日就從言行中知道佢好鄙視自己呢分工,見低踩見高拜,我就覺得後生仔咁既態度會累左佢一世,於是lunch time叫佢停手唔好做住,過黎傾下計了解下佢,點知佢覺得我挑剔佢偷懶,咁於是我就慳返淡氣同佢講聲加油啦後生仔。
但之後食完飯佢越來越hea又掛住玩電話,亂咁pack錯曬d貨,甚至開始影響到我其他員工既work flow同態度,佢做少咁多野對其他人好唔公平。於是我認真同佢講出黎做野唔可以咁,如果係有私人原因所以分心,有野要幫手可以出聲比佢走先,但如果唔係既話要有返應有既責任心。然後佢好大聲話「收皮啦你地,你地做緊倉咋垃圾,你覺得我無責任心你當初又請我?呢d垃圾工洗撚認真做咩傻仔」
成個倉既同事、員工都呆左望住佢,然後望一望我,於是當時我火火地即刻話:呢度有無你都無分別,你想番就比心機做,唔想番就宜家即刻走。
佢仲好串咁問番我仲有半日佢即走今日糧點計,於是我叫班同事繼續做野、再沉住氣答返佢點計啦,其實已經比佢辣慶到放棄左佢,覺得佢無可救藥。最後佢臨走仲補多句:我大學生唔駛做一世依d on9工,你慢慢搬啦!
我笑笑口心諗,大學生我見得多,咁樣態度既人究竟係讀咩u咩科架呢。
你隻腳傷咗比人屌唔服氣?
普通ward又冇駁野mon住既死撚左都唔知有幾奇
九唔撚搭八
Online interview 唔得既咩同phone in唔係差唔多?
重點係睇吓你想達到目的定係發洩
平時有冇帶埋老豆老母返工
醫療post.醫療撚全面進場
做藍户送客服

有個客住舊山頂道,十二點幾打黎屌話個百尻幾蚊譚仔米線外賣遲到,係個電話到屌足我五分鐘,問我係咪想餓撚死佢小朋友,又話自己乜柒大律師,五分鐘內再唔到就律師樓見

跟住又屌柒我點解派南亞司機,問我公司係咪歧視香港人,要求只搵香港司機送外賣

結果?結果就好玩啦,作為專業客服嘅我梗係預咗俾你屌啦,但我返工架嘛,我有責任向客戶解釋公司政策架嘛!
我係電話心平氣和,用咗大概廿分鐘時間解釋哂佢全部問題
由藍户送請司機開始,一路解釋到外賣遲到嘅原因,全程爆足廿分鐘,無俾過任何機會個客講野,最後成功拖到外賣仔送外賣俾佢,佢一聽到門鐘響就秒收線
屌鬼三寶
護士 空姐 第三個諗唔到
鳩層不分男女
巴膠
係個logic問題,唔質疑得?
咁任何公司都可以無CS處理投訴,去第二間就得
消委會都應該執柒咗佢
隔離位條女成日著短裙黑絲
我覺得做咩職業都有西人同好人
但有d口頭禪 言語 行為 衛生習慣
真係好受環境同身邊人影響
仲諗住試下添要牌
睇篇文心諗咁熟
含含下停咗
我自己都唔帶野入去食,不過你咁做係玩尻自己
如果佢做足戲,你咪交功課囉

我地可以諗多少少去了解下,
1)戲院PT得個50-60蚊人工,冇需要專登去為難自己

if you pay peanuts, you get monkeys
a,同個客嘈,無謂,你上司都唔會appreciate你
b,捉到客,你唔會有bonus

2)雖然係垃圾工,但我假設你係熱愛呢份工作,
d客比你捉完之後,專登寫信投訴你
係戲院公司眼中,你呢d small potatos係遠遠<<<<<<客人

咁有機會令你冇左一份你熱愛既工作,
or有不必要既麻煩,如要同上司解釋

3)掃地係另一位同事,
理論上人地入去大啖食大啖飲都唔關你事,都唔太影響你
如果當事人太寸,你咪到時佢食再捉,點會咁蠢同佢嘈話唔比佢帶入去,
你要比客人諗多一步,點位自己先可以冇危險咁屌尻對方

a,事發左先捉既好處, 經理同其他顧客會更大機會撐你
b,可以避免個客同經理鬼辨
---------------------------------------
其實個原點都係返工出黎做野,如果樣野對自己冇利,什至中立,你都唔應該亂黎

當然你上左位之後,我上面講既野可以推翻,因為你到時先有資格可以考慮非個人因素
遲咗幾日出糧 問個會計幾時出糧 不讀不回 個日嬲到我黑面咗成日 後來問返d同事 個會計係咁樣 遲出糧已成習慣
Ching EQ高
有無咩方法可以提高自己EQ
成日做野做到好燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞