大家返工試過點樣比人辣慶?

653 回覆
4504 Like 147 Dislike
係咪有人特登大叫等醫生開多幾日假,呃多幾日工傷錢咋
以為死lur懶lur就得
咁你個case
人地有冇問候你老母先
你會著左係因為覺得自己專業被人挑戰
但我想講嘅係佢嗰句說話可能根本唔係想挑戰你專業

不過算啦
我唔係親歷其中
好難講你係因為乜野要著
只係我見太多醫護有啲莫名嘅自我優越感
所以想提一提出黎啫
諗起有次入院
個姑娘問個男病人:你對上一次食飯飲水係幾時
個病人勁串咁話:姐係食飯定飲水先 兩樣野黎架啵
你無屋企人 唔代表我地補習社同事無
有cap圖有真相
條友7到
上訴輸咗 被告個朋友話後悔自己當初冇俾口供
屌鳩我冇問過佢

明明審訊個陣問過佢做唔做證人上去俾 佢拒絕咗
叫佢寫份口供幫被告做品格證人佢都唔肯簽
你老味輸咗賴鳩返我

Btw 被告非常好人仲好多謝我 反而係佢朋友(無俾錢個個)黎屌鳩我
地盤狗出沒
我無同佢洗傷口
打開望下已經嗌痛

佢語氣係質問我 你識唔識㗎?
意思係唔識就搵個識嘅 過黎睇我
咁佢下次會繼續「哦」你,下下次同下下下次都會
總有一次你都係會忍唔撚住屌鳩佢

btw, 你份人都幾怕事
講開又講 有啲上年紀嘅醫護都幾撚垃圾 好聲好氣問佢嘢 答人嗰陣好似想撩交打咁串串柒唔知做乜鳩
大男人
公數嘅嘢可以私人買,但一定同會計同事+腦細備咗案先
Claim數係睇receipts 實收net
報gross去套現係有機會犯法
同埋唔好將果d point/ cash rebate/ coupon儲落自己度
如果有實體coupon就應該要拎返出嚟俾公司
呢d都係避嫌措施
最最最保險係叫公司批咗錢俾你先去買,同埋用公司acc

雖然一般叫得員工出住先嘅應該都係d小數目
無乜公司會專登理你有冇收coupon、賺分之類
但如果想做你就會俾位人哋入
例如收受回佣(明知去某舖買嘢會收到優惠)、詐騙之類
試過有個老野串鳩我,話我經驗唔夠。

我嬲起上嚟叫佢所有料都交report,俾哂規格同收驗俾我先收貨。
眾人皆醉我獨醒
工作關係經常要同日本客聯絡
試過有次批貨有d小問題
已經應承左全部換俾佢
仲係好聲好氣個隻
點知其中一個staff仲要得寸進尺寫封千字文人身攻擊
跟住我即刻block左佢whatsapp同用番英文對答收佢皮
你個次睇咩事?
如果你都要等5個鐘,會唔會你就係....
我打空翻撞傷條頸 我講完啲姑娘醫生係到陰陰嘴笑
我返工你唔出糧
就勞工處見
個蛇頭on99
以前有份工 返飲食

有個公用廁所嘅 咁經理房就係隔離

有一日班南亞佬嚟話要借廁所

本身我唔撚借嘅 因為都就收鋪

廁所又要自己清潔 所以我係仆街會早啲停比客用

點知佢地賴皮又話點解唔借又send email投訴

我比人屌到仆街啦

點知最尾間鋪過兩日比人爆格

睇cctv就係班撚樣嗰日探路踩線

我不知幾心涼
有d工最好係強大忍耐力既人做
信政府 唔怕!
你識唔識架
你做左幾耐呀
叫個識既做得耐d既黎搞啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞