垃撚圾 飛馬電腦 有卡唔派貨 做臭自己個朵

1001 回覆
1691 Like 20 Dislike
林仔: 你地係可以報狗, 但佢地唔會做野架, 告得入機會好低, 唔好諗住可以反抗呢樣野, 除非你大到好似誠哥, 冇人可以扭轉呢個心態, 你地明唔明你地反緊乜野? 香港電腦商係做香港人生意, 只係賺香港人錢, 咁難生存點解仲要咁樣針對
管制免責條款條例
很多時店方在售賣貨品時,都會發出單據,作為你和店方買賣貨品的書面記錄。為防止店方在單據等書面合約上加上不公平的轄免責任條款,「管制免責條款條例」對此作出一定的規範。該條例的主要目的,是限制合約的其中一方,利用合約條款,逃避因違反合約、疏忽、失責而引致的民事賠償責任。這條例賦予法院裁定合約條文是否公平和合理的權利。

不合情理合約條例
「不合情理合約條例」授權法院可以裁定一些貨品售賣合約或服務提供合約或合約內的部份條款,是否屬不合情理,並可頒令須否履行該合約。法院決定某合約在立約時是否屬於不合情理,會考慮多項因素,包括消費者和店方議價地位的相對實力;消費者需否遵守一些按理對保障店方合法權益非必要的條件;消費者能否明白有關提供貨品或服務的文件;店方有否對消費者施加不當的影響或壓力,或運用不公平的手法等。消費者如認為某份合約是不合情理的話,須向法院提出證明。
你要諗嘅問題唔係仲有冇得報 宜係報撚咗先 得定唔得等狗同海關or消委會覆你 加上你當時cap圖有冇講明幾時有貨or大約幾時有貨 冇又點處理先?
所有嘢講合唔合理 如果個個收撚完訂金 拎筆錢做生意再一直hold住你話冇貨冇貨 係人都覺得唔合理

個個出po講飛馬同法奧冇諗過呢兩間嘢點解可以生存到呢一刻? 因為冇人會真係玩大佢成個癲佬咁去報狗報海關玩 一個二個出完po屌撚完粒水算鳩數屌你老母

雖然d鋪頭成日最底會寫最終決定權歸店方
但呢段野唔係擋箭牌
所以通常做過呢行既人好醒
訂之前會問定好多問題
算啦樓主無機心,同人對答講道理又態度好,都係一件好事黎既
實情係自己都係既得利益者
無代理 無市場
佢搵咩做review拍片寫文
退左訂啦嘛 sorry囉
唔通唔退繼續等咩
如果有其他巴打未退可以試下
係都咒班礦工含家產啦屌 關我撚事咩zzz
加一句,佢地係黃店嚟。啲海狗就會飛奔去拉㗎啦。
咁慘不如開眾籌課金算啦
仲做咩生意
我以前做仲要另外寫幾耐之前如果冇貨就退回訂金客人同意就簽埋名 有埋CCTV 咁人哋都難啲告得入
我記有啲唔合理嘅
例如貨物出門恕不退換嗰啲
上到法庭係冇撚用
不如去街場開檔賣豬肉賣菜算撚數啦
蔬菜批發商應該唔會質你食骨
我地唔要人可憐!

我地要靠自己雙手、腳踏實地去

「呃」!
**街市
點解訂野個價係跟有貨果陣既價
又海鮮價又冇貨又排最尾, 咁「提早預訂」既意義係邊
係咪集資比佢叫雞?
早幾年咪就係覺得飛馬好似與眾不同咁囉唉
想知阿林仔阿van仔個d平時埋飛馬個堆有咩回應???
剩係要我比錢都ok 唔洗出貨比我都得架
最後得2個結果
1.你俾埋後數佢俾貨你,一賣一買完成(宜家礦潮冇乜可能)
2.一直hold住你聲稱冇貨,呢個情況就算狗同海關唔受理,消委會一定唔會唔理你,點都會介入

你思維係退錢已經輸咗一半 你買嘢會諗定幾時退錢走?
零息貸款呀
多幾條友訂咪有現金流找數 交租囉
原來可以咁撚着數
根本落訂一定要保證一個限期內有貨,否則全數退錢
唔係的話,收哂訂0風險,消費者比人玩殘
公就你贏,字就我輸
搞手只求打個和
手足
我本身都冇諗住搞大件事告鳩佢
只不過想其他訂左既人快啲退訂
唔好似我咁戇鳩鳩比佢哋hold住啲訂金做周轉
同問啊,師兄
成班圍爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞