不規則分享 | 化妝品 + 護膚 44

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
有無妝前保濕精華推介
冬天會有double serum 夏天有d生粒粒
中性肌

mac個支妝前保濕精華ok ma? 謝謝
無用過啊 我試試佢先
戒口真係好難 好鐘意食辣食熱氣野
以前油肌果陣用過 洗面都係藍色好用d 類似toner果支我覺得好笠
你油肌用differin gel應該有用 但係要比d耐性 因為藥房果d應該濃度低
toner可以試下tunermakers甘草 佢支乳液我冇用過 不過油肌其實冇乜需要用乳液 單用b5 gel之類已經夠保濕
想問點解覺得藍色會好用啲?
同埋啫喱狀保濕有咩好用推介?
想盡量搵啲醫學品牌同冇香料嘅
Curel都係貪佢冇添加
其實我用過綠色但冇乜印象 但我藍色買過3 4支中間試過其他都係呢支平靚正 一吱就係泡好方便 覺得洗完乾淨又唔會過乾

b5透明質酸好多選擇 易買就the ordinary(杰d),ahc(易吸收d)
salalabeauty同iherb睇醫美/天然牌子都好多(用過loveisderma幾支,purito都幾好)

其實好多牌子成分都好好 建議買野前上cosdna睇成份 冇咁易中伏 油痘肌用少d油份多嘅產品

如果你用a酸 你用返d成份簡單嘅產品 唔好加埋vc aha 勝肽 之類嘅活性成份(除左b3)
同埋 防曬防曬防曬
有冇粉餅推介? 本身想試吓muf但見上面有絲打話會卡粉
試吓用The Ordinary Glycolic Acid 同毛穴撫子梘
不過最重要係勤啲換睡衣床單
skinfood 都係中學既惡夢
有冇好用遮瑕液the seam好似偏乾同唔long last
痘痘位成日甩皮(可能我成日搽暗瘡膏
本身諗住帶口罩焗住 買乾啲嘅粉底會無咁易生痘痘
但搽埋蜜粉真係matte到 望落都乾
雖然好似廢話
不過飲多啲水真係有用
每日最少最少2L清水
好似幾燒
大約幾錢一塊
唔想買貴左做蠢豬
用滴露有無加毛巾卒
要卒下啲暗粒先會平滑返
我都好鍾意tunemaker
又平又好用
我買開個間金色$14,銀色$12
不過熟客同買得多先有呢個價
今日喺donki買左,好多色都有貨
想問下各位靚靚用落妝水/油多?

有推介都可以話我知tks
請問有冇人用過littlestardust啲野同埋知唔知係黃定藍架見佢ig啲效果圖好勁
我都係近排留意佢
新買咗solskin 活肌水同埋 藍膜
活肌水用咗一兩個星期好補濕 唔錯
藍膜用咗兩次
涼涼地 冇話立即消炎去到暗粒嘅效果
敷完冇乜特別
有冇人有用過a酸
啲人成日話會甩皮+爆發期
但我用哂成枝都冇甩過皮又冇特別爆發過
嘴邊啲油脂粒係冇咗
但額頭都仲係有粒粒 同埋下巴有瘡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞