不規則分享 | 化妝品 + 護膚 44

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
有冇防曬係唔易生暗瘡
用緊anessa 但戴口罩唔搽粉底都會少塞毛孔生瘡
我咁耐都冇生瘡 你試下轉立體口罩睇下會唔會好啲
我都係用緊anessa
我覺得milktouch幾好用 我之前用其他牌子都會出暗粒,但呢個無,同埋最緊要用完粉底之後嘅清潔一定要做得好 唔係嘅話好易會皮膚好差
有冇心得點清潔
我呢方面冇研究
平時會用紅水卸妝同洗面奶洗面
之後就用杏仁酸
但有時都唔乾淨
點清背痘同心口痘
已經幾年都無辦法清走
用過for back 番梘同小林背部噴霧
都好似唔太work求救啊
我同你一樣好想着背心
我都係 低領少少都唔敢
咩產品都諗住試試
我淨係用bioderma(?)果支嚟卸妝,因為我皮膚係勁敏感,我唔敢用其他 佢果支好出名 你可以上網睇下
同埋我覺得清潔都係果啲steps 要洗乾淨手先好掂塊面 呢個真 同埋有時候水油唔平均都會搞到生暗瘡/ 我自己粉底上得唔薄都會生
感謝 即刻去搵搵
無用髮尾油髮膜啊
toner係咪呢款?
感謝

想問乾肌 但係毛孔粗大同好多粉刺應該用咩護膚品
依家用緊ipsa 流金水 the ordinary b5 同curel乳液
有咩原因令你覺得自己係乾肌
有冇試過用果酸
去做facial個陣d 美容師講 同埋用親d去角質d皮膚就好mang mang緊

冇用過呀
表皮缺水唔係乾肌 皮膚出油量少先算係乾肌 乾肌係唔會毛孔大的
去角質都要睇下係咩成份 果酸都係去角質野 都有分好多唔同效果 入門可以試下tunemaker同factiv 嘅果酸toner 大多數皮膚都岩用

美容師唔係皮膚科醫生 會出油有粉刺嘅皮膚唔應該用咁多油份重密封性高嘅野 水份重 質地輕嘅産品會比較岩你
係呀
我睇台灣YouTuber Astor 講
我自己試過好左好多
感謝絲打推介
見Sephora好似都有 不過有啲貴
其實係唔係主要係搵返相同成分嘅酸都work
感謝 我試試先
想問下大家點去油脂粒 眼部&面部都有一粒 好礙眼
幾好用但係有d 貴
我都係見個身爆瘡嗰陣用幾日見佢粒瘡消咗就用番平平沐浴露
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞