不規則分享 | 化妝品 + 護膚 44

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
初頭都以為廣告賣到咁行應該唔好用
前排佢唔知週年定咩減價搭個friend單買左幾樣試
吹到好勁既n3 wonder mask係好用
但我係極乾敏感肌 覺得其他膚質用會覺得有d負擔
n1 都好保濕 用完塊面好軟熟
反而最有驚喜係solskin月光精華 真係d毛孔細緻左好多
佢隻粉紅清潔面膜都正 白淨左
不過我平時無用開深層清潔 因為我驚敏感
如果平時用開其他清潔面膜應該會覺得無咩效果
覺得係好用同埋令到皮膚穩定左好多
但真係貴
想問今次global olive young啲嘢算唔算抵
我都仲物色緊我乾肌
之前用double wear 想轉
留名
我都係double wear 有d乾同埋好似好快會氧化暗沉
會唔會流白汗
本身用開dermacept,一直都搵緊有咩可以替代佢,所以買咗呢支嚟試。
我反而覺得呢支好厚同埋用咗兩日皮膚差咗好多
咁混合化學防曬同純物理嘅質地一定差好遠嫁啦
同埋落妝要落好d 因為物理防曬好似一層粉底咁痴住d皮膚
好多化學防曬都會污染海洋對珊瑚唔好 所以我都盡量少用
如果真係唔中意物理防曬 就要小心d研究成份 聽講krave果支都ok 但難買
求開架好用碎粉推介
大汗油肌 用緊innisfree覺得唔啱自己
我敏感+油肌 用緊Rachel Wine
戴口罩搞到皮膚勁脆弱 唔敢亂用野 但出街見人又唔可以唔遮
當初爬咗勁多文先試佢
岩岩上臉嘅時候會有粉感 但我戴口罩會焗到出油 所以過兩三個鐘or再耐啲個妝感就會變得好好睇
唔粉又唔會好厚重假臉咁
但出完一日街(>10hours)無補過妝 返屋企睇有啲位就會斑駁 唔知係咪口罩又戴又除又講野搞到咁 遠睇唔明顯
唔係 係你要轉lotion
如果本身你皮膚自己會出油 咁你應該用無油嘅保濕
如果你皮膚係乾 唔會出油 咁就係隻lotion唔岩你
本身係皮膚薄嘅敏感肌 會泛紅
自從戴咗口罩變成會出油 易生粉刺同暗瘡
仲未搞清楚自己到底變咗油肌定係因為角質層受損
有無護膚大師指教

搵緊唔含油嘅鎖水product
想問有無人用過呢啲產品可以分享心得
Clinique 100H保濕凝膠 (粉紅色)
Clinique 保濕Jelly (透明嘅 pump包裝嗰枝)
Medi247 魚腥草爽膚綿
Simplism 角質調理露
唔係護膚大師
但係咪戴口罩焗住易生暗瘡?

用過clinique 粉紅鎖水面霜
個人覺得用完無咩感覺

其實要保濕通常係靠乳液多
你敏感肌要唔要試下用
Origins 隻乳液
都幾易吸收 唔笠

利申 日頭用緊 上網抽中
唔洗話我打手
冇乜巴絲有平平地好用嘅美白精華推介
冇話特別想變到好白但係想去黃
有冇邊隻primer好用之前冇用開 但呢排皮膚差咗 一上粉底就粉起晒
去黃 aesop lucent concentrate
萬試萬靈
平過anr
想問下有冇人用過chachott底妝覺得點?

想試佢哋既base, foundation 同蜜粉
lm
乾肌覺得佢支base好好用,base嚟講coverage算幾高
不過戴口罩有機會會太焗,可能冬天會啱啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞