不規則分享 | 化妝品 + 護膚 44

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
冇用過ordinary
不過之前啲絲打話factiv好用過ordinary
唔建議金盞花因為防腐劑超重
長期用對塊面唔好
我有update呀絲打
我前幾日忍唔到手買埋魚腥草toner
用咗4日 早晚抺 夜晚濕敷暗瘡位
我覺得有鎮靜同去到紅腫 因為第二朝粒頑強暗瘡冇咁腫
不過未去到暗瘡
但我額頭啲暗粒已經消晒
我配合埋魚腥草精華用
好滿意
唔試下a酸 bha aha之類?應該仲快見效
我都買咗琴日第一次用 啲暗粒都好似好咗啲
怕太刺激
不過我之前有用過the ordinary 杜鵑花酸 覺得冇好到 仲紅腫咗
可能我用果酸都7 8年 當年去aplus做過幾次高強度嘅peel 皮膚耐受性係勁d
而家除左u位日日搽differin gel都已經冇感覺想直接挑tretinoin機
想溫和d嘅 gelplus stridex藍綠色應該都ok
去cosme試左
暫時覺得我自己用黎講好似sofina有少少太白cezanne好少少
擦膠碎就唔太覺

同埋見到有個牌子叫毛孔職人d野同cezanne差唔多咁有無巴絲用過
額同鼻好油
臉頰偏乾,太陽穴出d個位直頭乾到甩皮

呢d叫咩肌個鼻d黑頭毛孔好似士多啤梨咁
混合肌

之前用過黑頭捧,keep 住沖涼係個鼻同下巴打圈,就會少好多

另外敷保濕 masks
有冇人用過dr.wu 個隻杏仁酸,有啲咩要注,第一次用會唔會易敏感?
佢有隻温和版,你可以由果款入手先
同問見啊kit係咁推介
係官網買左Caudalie 極緻亮白精華優惠set
原折扣價讓出30mL裝 有意絲打請留TG
會甩皮,我前兩日用完,今朝濕度90%我塊面都甩緊皮
用左一段時間,我覺得幾好~

平時上粉前都只係搽cream/防曬,之後就直接用掃上,暫時冇遇過kick粉嘅情況,上完之後毛孔會有少少霧化嘅感覺,整體唔會有好重妝感嘅感覺,塊面出油都okay。

缺點係遮瑕差啲(要另外再上多次遮瑕膏)同帶口罩甩粉情況比較勁(可能我唔識定妝)~

個人覺得可以試吓,我都係爆左玫瑰痤瘡後先轉用,對塊面冇咁傷。
化妝+礦物粉新手 想問下有冇咩方法可以冇咁易甩妝
以家用梗om 一岀街岀汗甩到成個口罩都係粉 冇左一大半
雖然個BA同我講話唔洗定妝 但係我都想問下加左碎粉會唔會冇咁易甩?
我冇用佢個掃,因為真係貴
用自己掃都okay暫時~
你地搽酸 係咪唔會再用泥膜
兩樣性質都係去角質 會唔會過度清潔
近排發現菇水都好用!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞