啱啱打完BioNTech第一針

912 回覆
430 Like 221 Dislike
結果推遲咗9日打第二針, 原本BOOK 咗21日, 結果30日

依家睇返英國發現原來遲打第二針仲有效
英國一項研究顯示,長者若在接種首劑輝瑞疫苗後的第12周,才打第二劑疫苗,抗體數量會比隔三周接種多3.5倍。
英國政府在開展大規模疫苗接種計劃的初期,當局一度建議延長接種兩劑輝瑞疫苗的間隔至12星期,以讓更多有需要人士接種首劑疫苗,但輝瑞當時指沒有數據支持當局的做法。

因為唔夠疫苗而諗出來的橋姐
啱, 最初的確係咁

但係結果係咁

英國一項研究顯示,長者若在接種首劑輝瑞疫苗後的第12周,才打第二劑疫苗,抗體數量會比隔三周接種多3.5倍。
除非數據係假, 我信數據

讓數據說話
今日好似又有, 又要 update 啦
係呀,科興又死多個,估唔到咁少人打科興, d數字都仲增加。

復必泰又死多個呀,又黎計下數

科興:24/873200 ×100%=0.00275%
,復必泰:10/1081900 x100% =0.000924%

比例= 1:2.976

當科興死夠2.976個人,復必泰就有一個死啦~

真係完全估佢唔到呀!
好耐無update, 沉晒底。
科興又多個,又黎計下數

科興:25/933200 ×100%=0.00268%
,復必泰:10/1213400 x100% =0.000824%

比例= 1:3.25

科興只微升。

當科興死夠3.25 個人,復必泰就有一個死啦~
完第二針路過

個手臂不適感仲快康復過第一針果時
星期四打

要問點解打, 我只能話我唔希望打由復星產,經共產黨改裝嘅針
我琴日第一針已經今日發燒頭痛
第二針咪仲大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞