啱啱打完BioNTech第一針

912 回覆
430 Like 221 Dislike
我第一針打完,第二日訓醒隻手緊痛,打針個個位
正常,好多人都有,痛一兩日就唔痛。
星期一打第一針,仲有冇咩要留意
唔好去錯打科興!
正經答: 無。因為第一針一般無乜反應,無乜要準備,帶身份證,到時出示短信就可。
反而係第二針有機會發燒,建議到時針後第二日請一日假。
放心安息永遠懷念你。
傷口會唔會好痛?
快啲去印度救班差仔
琴日打完第一針 燒左半個鐘
你係一打完就發燒?定係返屋企先發燒?
返屋企先
早兩個星期啪第一針,打針果塊肌肉當晚好似做完GYM個feel持續1-2日
- 0425 1113 打針佔位遞高手過頭微痛,其他冇乜特別。

- 0424 0957 暫時係打針位少少痛,其他未有特別。

- 0423 1600 打咗第二針

- 0405 尋日雖然冇咁暈,但都係要狂飲薑水,胡椒粉,辣嘢,藿香正氣水同片。

- 0404 1500 琴日下晝突然間頭好暈,好似耳水不平衡咁,反胃,嘔咗少少, 唔知係咪副作用嚟。 要飲好濃嘅薑水同食大量藿香正氣水/片 個肚/胃先舒服晏少少。 仲要即刻瞓覺休息。

- 0327 0900 如常了

- 0326 0950 今朝針口附近肌肉唔痛, 但係琴日全日都好眼瞓,唔知係咪副作用嚟。 (真係好瞓咗)

- 0325 0830 今日針口肌肉附近冇琴日咁冤痛, 仲有少少。

- 0324 0830 瞓瞓吓覺得打針部位附近真係有少少冤痛, 依家摸落去都係有少少冤痛, 可接受既。 隻手周圍郁到無問題, 遞高手用到嗰部分肌肉就有少少冤痛。

- 0323 ~1830 打針
影唔影響個部位做GYM時發力?
點會未抖到無事就去做GYM
我本來尋日打,但前晚睇新聞,忽然又多兩個打BioN死亡、一個醫生中風昏迷... 嚇到即晚上網改期,改到5月中至打第一針,到時睇定再算... (我承認比較細膽)
我這樣看。可以從理性角度去睇。大家不妨研究下。

宜家其實已經有40幾萬人打左BioNTech, 即係大約每15個成年人中有一個打左。

換言之,如果你隨機抽15個港人(18歲以上)出來,你應該expect平均有一個打左。

所以,現在問題關鍵係,現在因各種急病(例如,中風)送院甚至死亡的個案中,當中有打過針的比例,是否超出這個1/15的基本ratio。
(注意: 這個比例,隨着越來越多人打,會不斷變大)
身邊有個有趣現象:好多人等打輝瑞 所以唔打住
- 0426 1145 冇嘢了,正常了。我嘅副作用相對仲少過第一針。

- 0425 1113 打針佔位遞高手過頭微痛,其他冇乜特別。

- 0424 0957 暫時係打針位少少痛,其他未有特別。

- 0423 1600 打咗第二針

- 0405 尋日雖然冇咁暈,但都係要狂飲薑水,胡椒粉,辣嘢,藿香正氣水同片。

- 0404 1500 琴日下晝突然間頭好暈,好似耳水不平衡咁,反胃,嘔咗少少, 唔知係咪副作用嚟。 要飲好濃嘅薑水同食大量藿香正氣水/片 個肚/胃先舒服晏少少。 仲要即刻瞓覺休息。

- 0327 0900 如常了

- 0326 0950 今朝針口附近肌肉唔痛, 但係琴日全日都好眼瞓,唔知係咪副作用嚟。 (真係好瞓咗)

- 0325 0830 今日針口肌肉附近冇琴日咁冤痛, 仲有少少。

- 0324 0830 瞓瞓吓覺得打針部位附近真係有少少冤痛, 依家摸落去都係有少少冤痛, 可接受既。 隻手周圍郁到無問題, 遞高手用到嗰部分肌肉就有少少冤痛。

- 0323 ~1830 打針
但我原來有高血壓問題 (呢個星期每朝起床度,平均大約143/93),就係呢個問題搞到始終唔敢打,延期過兩次...
多謝巴打分享!
我READING都差唔多, 打佐兩針無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞