啱啱打完BioNTech第一針

912 回覆
430 Like 221 Dislike
找到有用背景資料!
https://www.chp.gov.hk/tc/statistics/data/10/27/340.html

2019年,有大約9066人死於心臟病和腦血管病,即係平均每天有24.83人。請記住呢個背景數字。

以宜家有大約有95萬人打左針 (BionTech佔51萬) ,而香港成年人口約600萬,即係大約每6.3 個成年港人有一個打左。(BionTech就系每12人有一個)。

即係,如果你所有年齡都一起計算,來個隨機大抽獎,全港 Random抽12個人出來,你會預計平均有一個打左針,抽24個人你就應該預計有2個。

明我講咩啦,如果平時每日平均都有24.83人自然死於心血管病,而結果裏面有一兩個碰巧打左針,都其實係預期範圍。

所以,如果"出事率"高過呢個基數再同我講啦。

而我甚至未計埋,打針的人以40歲以上居多。
Book 最快幾耐?
最快3日後
Thx
係,呢個好難計。

不過,我地係講緊心臟病+中風,突發性強好多,唔似其他早就臥床的長期重症 (如癌症之類)。

另一方面,我一樣無計到最年輕的組別 (自然死亡率最低的組別)也是最少打針呢個因素。

要再準D,可能要找因為心血管病而自然暴斃/衝急症室既數字來比較,甘就可以排除你講果D "唔敢打針的心血管病長期病患者"。
打左第二針,晚上訓訓下高熱38.6
我發足兩日燒 panadol效力一過又發過
其實班專家,成日話同疫苗無關,就係掌握呢個背景資料囉…
恐煩偽 前幾日咪咁講囉…
星期日打完第二針
完全無感覺
針口位打完一d痛都無
反而第一針都痛左兩日
檢測要比錢了
逼住去打針
我都係.. 分唔到關節定肌肉痛
痛到落床都有困難
昨日死左個41歲健身男。原來打左復必泰。

咁復必泰又死多個,又黎計下數

科興:22/768400 ×100%=0.00286%
,復必泰:7/761100 x100% =0.00092%

比例= 1:3.11

復必泰急起直追中……

當科興死夠3.11 個人,復必泰就有一個死啦~

越來越少人敢打科興,我估科興去死亡去勢會放緩。
復必泰個分母大得好快,隨著越來越多人第二針到期,個分母好快會超越科興,但個份子亦大得快左,因為越來越多人打就會越來越多人有機會拜拜……
儘管,佢個瓜柴率比科興真係比較細……
我第二針針口肌肉都冇第一針咁痛
我第二針傷口無第一針痛 痛左只係一日
第一針痛幾日
正常免疫反應,第2針係勁好多
你而家點? 我都係靠食panadol退燒
24小時內唔好食多過八粒
食左2粒,低燒我由佢燒,高過38先食,而家37.0,無咩野,不過少少發冷

你果時食左幾多粒?
1.5 days食咗四粒 同埋我攞嚟止痛用
第一晚半夜痛醒完全瞓唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞