啱啱打完BioNTech第一針

912 回覆
430 Like 221 Dislike
係,不過聽講要燒近 42度先有危險。
家人試過39.X度去睇急症,結果被個醫生 "教導" ,然後開退燒藥打發走...
I see, 明白。
好快強国製
我打咗第一針15日,個胸明顯脹咗有輕微痛,到而家都未回復正常,唔知係咪影響咗淋巴腺。
科興同復必泰,每邊又死多個呀,又黎計下數

科興:23/841400 ×100%=0.002735%
,復必泰:10/989000 x100% =0.001011%

比例= 1:2.705

當科興死夠2.7 個人,復必泰就有一個死啦~

由於每邊死多一個,但復必泰個分母升得比科興快,促成科興個比例增長得比復必泰快少少咁,所以顯得個比例又拉遠左少少。

但又因為復必泰多人打,可能下次既死亡個案,因為打復必泰既人多左而多左……好難預測呢個比例會升定降……

其實,我都唔知自己講緊d乜野
其實你的係講緊個比人例會喺以下浮沉
比例= 1:2.35 - 2.705
我始終估唔到個走勢呢
好奇一問
呢句野有咩理據
都係1-2日內既事
同問
吳明德
打完第一針12日後!決定要押後打第二針!
WHY?|
14May2021
https://m.youtube.com/watch?v=41fooVmzJDc
今朝打完第二針,同上次一樣打完之後好肚餓
輝瑞疫苗 延打次劑輝瑞時間 增長者抗體
https://lih.kg/2531756

https://hk.appledaily.com/international/20210515/C477NUAOBJFA5HEYFEZESTRZF4/

輝瑞疫苗
延打次劑輝瑞時間 增長者抗體

■英國防疫措施在疫苗接種進度理想下逐漸解除。美聯社

英國一項研究顯示,長者若在接種首劑輝瑞疫苗後的第12周,才打第二劑疫苗,抗體數量會比隔三周接種多3.5倍。

相關新聞:全球交付3.8億劑 臨床報告得草稿 科興效力惹質疑 世衞料照開綠燈

英國政府在開展大規模疫苗接種計劃的初期,當局一度建議延長接種兩劑輝瑞疫苗的間隔至12星期,以讓更多有需要人士接種首劑疫苗,但輝瑞當時指沒有數據支持當局的做法。

伯明翰大學昨公佈一項針對175名年齡介乎80至99歲長者的研究,結果發現隔12周才接種第二劑輝瑞疫苗的長者,抗體比隔三周接種的增3.5倍。抗體是免疫系統防止病毒入侵細胞的利器,但若評估接種疫苗後所產生殺死病毒T細胞,仍是隔三周接種者較高。然而,英國公共衞生部(PHE)表示,此研究進一步支持當局的決定。

相關新聞:美打兩針准除罩 拜登讚里程碑

數字證英接種計劃成功

另外,PHE分析指,直至4月底單在英格蘭地區,疫苗接種計劃已成功防止近1.2萬名年滿60歲人士染疫死亡,亦令年滿65歲的人士入院的數字減低約3.3萬人。報告僅反映疫苗直接帶來的影響,當局指由於有更多的明確證據顯示疫苗有助減低傳播力,實際數字可能更高。現時,英國三分二成年人已接種至少一劑疫苗。

路透社/中央社
打左第2針
啲反應同第一針一樣
都係手臂痹同埋痛
但就冇發燒/頭痛/攰
打完第幾日 ?
而家第3日啦
咩事都冇

岩岩想問有冇連登仔 打完兩針
但只係肌肉痛
見到個個第二針都會發燒頭痛咁
我都無發燒同頭痛, 但係有頭暈同嘔喎
嘔咁癲
- 0428 1043 屙爛屎

- 0427 屙爛屎

- 0426 1145 冇嘢了,正常了。我嘅副作用相對仲少過第一針。

- 0425 1113 打針佔位遞高手過頭微痛,其他冇乜特別。

- 0424 0957 暫時係打針位少少痛,其他未有特別。

- 0423 1600 打咗第二針

- 0405 尋日雖然冇咁暈,但都係要狂飲薑水,胡椒粉,辣嘢,藿香正氣水同片。

- 0404 1500 琴日下晝突然間頭好暈,好似耳水不平衡咁,反胃,嘔咗少少, 唔知係咪副作用嚟。 要飲好濃嘅薑水同食大量藿香正氣水/片 個肚/胃先舒服晏少少。 仲要即刻瞓覺休息。

- 0327 0900 如常了

- 0326 0950 今朝針口附近肌肉唔痛, 但係琴日全日都好眼瞓,唔知係咪副作用嚟。 (真係好瞓咗)

- 0325 0830 今日針口肌肉附近冇琴日咁冤痛, 仲有少少。

- 0324 0830 瞓瞓吓覺得打針部位附近真係有少少冤痛, 依家摸落去都係有少少冤痛, 可接受既。 隻手周圍郁到無問題, 遞高手用到嗰部分肌肉就有少少冤痛。

- 0323 ~1830 打針

==============

燈色嗰日好唔舒服, 攪到我唔想打第二針添.
你第一針都咁
我第一淨係肌肉少少痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞