低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
睇你買咩,買急凍肉,costco大大pack 肉係平過香港 (costco 一隻 $5 雞+一袋沙津可以食足成個禮拜!!!)walmart/safeway 賣炸雞 $5usd/ 8 pieces 抵到

出街食就睇你住邊,california 比 tax +tips 都額外 20%,好易食到窮

但買菜,真係貴過香港,D菜貴過肉,broccoli 唐人超市起碼 1.5美金/ lb,walmart/safeway 通常 起碼 $2-3/lb

有時買快餐仲抵過買菜, 好難怪美國D人咁肥
食鬼妹
但係做呢啲工可唔可以留係美國拎green card?
樓主應該係
F1 Visa 入美國報 master course 再出 CBT > 搵 Agent 幫佢搞 Secondment 工 用假學歷 同工作證明 幫佢搵份高人工少少既工
樓主做到Google咁撚勁
姐係interview個陣成功過五關斬六將啦
可唔可以講吓中咗啲咩題目,有無啲咩心得
本身準備個陣上LeetCode操過幾多題?有無睇過啲咩書?
應該Google 外判contractor,唔係google 正式員工
麻省,加洲,其實我都唔撚知省定洲
佢係 Google 返工但唔係 Google 職員來
Agent 出糧俾佢
mountain view 一個月大約萬六港紙?其實算平, 係E+武肺先有,家陣D人搬走,SF D租都跌緊

計埋D電費,上網費,起碼 2500 usd + or 20000hkd,我識大把人single, 都係比 $1000 usd 左右租間房算
唔怪得樓主話有灰色位interview都可以搵人代
不過真係有4皮落袋?
我估係做code monkey?/
加洲做碼農真好
香港嗰d係點伏法呀?
整電腦,support個堆
類似返工連唔到shared printer/開唔到shared drive要搵人整個班remote友
得4皮係bay area應該慘過寫屎
6-8皮美金一年
美國唔係易啲咩?
好多人無身分係果邊都生活到
十年八年之後拎埋passport

利申聽美國親戚講
有朋友係美國做paralegal專搞幫華人移民
邊度有樓主講得咁輕鬆
其他渠道就唔撚知啦
唔係 D agency target 咩人,係你要識得sell 你自己,都知自己想做咩工,執好個 portfolio!有D人用linkedin 好厚面皮係咁 add agent,又被佢 R到份工

樓主明顯自己有一定IT background 先有google 的工,人地 google 唔係啊豬阿狗都請,睇下 glassdoor, youtube, linkedin 都有講起碼有幾round interview 同一堆 coding test etc

silicon valley 根本需要大量 programmer,但大把公司冇資源 or/ and 冇興趣由 0 培養新人. 成堆entry job要求 2年經驗,又要咩都識,人工又唔係高

coding 唔洗好多天份,不過一定要好有動力,有D人 0 background self study 1-2 個月,再返個 coding camp,就有 apple offer

不過D agent 食水好深
巴打點解咁講?
美國點都好過英國丫
個人認為
興趣係自己揾的,行山,roadtrip, 滑雪,做 gym, 大把野做

想識共同興趣的人就 meetup.com 又得,做義工,church 都得,大把方法
搵條女結婚拎綠卡仲快啦
呢個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞