低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
你信呢張野
我都無用錢移民 不過唔係人人咁好彩

indeed會假嗎?
鬥差有咩意思
agency 的確有好多, 起碼我呢個唔係咁做, 依家唔係咁好境,你train 人再推到入去都唔係好易, 你pull 番出黎,你下一個都入唔到, 咁多agency 爭個位
繼續鳩up啦兒登仔
我住加州去過夏威夷玩3-4次,唔算太熟。Living cost你上網查下。

https://worldpopulationreview.com/state-rankings/cost-of-living-index-by-state
https://www.newsweek.com/most-expensive-place-live-us-hawaiitoilet-paper-costs-more-628977

上邊係以每個州計,夏威夷係全美國最貴嘅州,但係一個州可以好大。例如加州生活指數都有高低,SF應該貴過夏威夷,但加州中間農業地區應該平過。

注意夏威夷主要有幾個島,生活指數都未必一樣。

https://schmidtmovers.com/2020/09/08/cheapest-places-to-live-in-hawaii/
樓上有幾個出名做tech嘅都冇話樓主鳩up
我自己係美國住過讀過書,唔係做tech
信樓主唔係9up

由頭到尾佢講乜柒都唔識就做google所以成班友話佢吹水
如果佢話自己比外判公司剝削係f100做onsite it support我諗即刻冇人話佢鳩吹
佢話自己bay area 5k usd一個月
講真, faang fresh grad未連股票都至少都呢個數一倍
自己上levels.fyi睇
唔係人人有咁待遇,同樣地有好多人有更好待遇
我只不過係想講呢個趨勢係有
大公司行呢條路嘅原因唔係淨係人工方面,有好多野考量
agency唔係毒藥,的確每年好多人靠佢地拎visa/搵工/轉行
佢地漁翁撒網式咁抽h1b事實上真係比佢地抽左好多

Trump之前睇income個抽法就係為左殺agency
agency要抽水,人工就比唔到咁多,抽中嘅機會就低
不過比biden取消左啦,所以agency又返生喇

我冇睇曬樓主所有detail
不過就agency抽h1b的確係可以,stem咁樣行中嘅機率仲可以話係所有方法最高
唔通樓主係非法移民
再絕啲, 我聽過有人話搵5間agency 抽, 邊個抽中就做邊間, 可能個陣好景, 唔知真唔真
佢唔係Bay Area,佢無income tax應該係以下其中一個:

Alaska, Florida, Nevada, New Hampshire, South Dakota, Tennessee, Texas, Washington, and Wyoming.

做tech最有機會係Washington同Texas。

另外佢唔係Google FTE而係另外一間FAANG嘅外判公司嘅員工。咁人工俾agent抽一截後得返稅前年薪6-7萬係可信。我唔覺得佢講大話。
睇漏左冇income tax
巴打唔好咁喇, 我啲野專登講得模糊啲就係唔想俾人有機會掘到我出黎
如果你講中某啲野, 基本上得我一個香港人咁濟

我上年都係google contractor

唯有post 下bank deposit 等佢地收收皮先 完全唔明點解唔信
樓主你未答即係用咩身份去美國
同埋邊個state可以搵咁多
美國好多印度人
d印度新移民會排鳩其他新移民
其實我都係內向同唔太好戶外活動
其實外國都好啱毒撚
平時無嘢做又可以揸下車兜下風
想買嘢ONLINE SHOPPING又方便
一句嘢都唔使講就咩都買到
啲種類款式仲多過香港好多
CPT VISA ,置頂個到~~ In general Tech 搵得最多應該係CA, 再之中嘅San Jose , 者係sillicon valley. 不過入到faang 到到好似差唔多唔係太知哂,

另外...真係唔係搵得多....你睇下其他知情巴打comment 就知, 我係俾人壓榨
連綠卡工作證都攞唔到
個乜柒騎牛搵馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞