低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
不過師兄請問EB2/3難攞嗎?係咪好難一落地就攞到sponsorship?
再說了,就算千辛萬苦攞到EB2都要排平均6年先有綠卡,然後追加5年入籍。
痴線....
不如去歐洲好過
有得做我都想做, 個啲分分鐘要綠卡先做得
去英國加拿大喇, 我出Post 真係唔係叫人去美國, 我係想講馬死落地行, 冇想像中咁難
你up乜?
F1完轉唔到H1B 一係走人一係偷偷地留係美國
無身份咪要做黑工囉
做Google都冇料到
俾想知多啲嘅朋友多少少資料, 某啲人日日話冇可能冇可能, 你想講咩都得嘅, 其實Post 入面有啲巴打都知道啲野, 你追下Post就會見到, 有啲野寧俾人知莫俾人見

再再再再重申, 我出post 唔係建議人去美國, 有得去就去英國加拿大, 我係想講馬死落地行, 出國係辛苦但唔係唔可能生活到

以一個印度人為例,首先VISA. 佢地會申請F1 VISA黎美國. 揀一間會全年offer CPT VISA 嘅Uni 讀Master, 當佢講明係專Offer (專賣) CPT VISA, 你唔好期望佢有幾好, 佢淨係幫你留低.我間學校大半indian, 小部份Chinese, 仲有italian Russian, 香港人真係冇咩.

CPT VISA 係Internship, 你可以用Internship 身份搵工, 9 成9 就咁搵工係冇公司請, 除非你係Programmer. 只係叫有個身份可以合法做野, 你可以讀十個master,每個兩年, 你就可以留廿年.

搵工方面, 我求其俾間Agency 名你 "Walkwater Technologies" 俾得出當然我唔係經佢, 佢地會train 你, 幫你in 大公司, 呢個係train Oracle 嘅, 仲有好多例如Cloud Computing 呀咁, 佢地會睇市場咩需求就train 咩. 如果你Expect 好身光頸靚就請移玉步, 你係過去俾人壓榨的, 同埋點解我話咩學歷咩底都唔洗就入到Google? 你自己Glassdoor search 黎睇下, 啲1 star 評分就知

我一直都講緊, 係廢人先行我呢條路.就好似香港南亞人, 你估佢搵工係咪用Email send CV? 緊係唔係喇, 我同啲印度人傾過,depends on City 佢地每個家庭每2-3個細路就會 1個出國, 你估又係咁正路咁搵工, 邊有可能.

對於淨係識講冇可能冇可能, 係個成個世界都係假, 香港最真
你下一步諗住點?
睇下到時人工有冇得升, 睇下今年抽唔抽到H1B, 再諗完左呢年Master 去加拿大, 撞正有資格麻
如果你一早去加拿大學簽轉工簽就pr 咗了
首先係你覺得"好地地", 佢並不是一間"好地地"嘅agency ,佢係一間黑心壓榨口嘅agency, 就正如香港都有好多黑心agency ,一樣有人做, 因為人工低, 俾人壓, 都叫搵到下食.
樓主話稅後4皮港幣WO
你話講緊年薪定月薪啦?
定係美國搵份4皮港幣既工原來咁易?
我其實冇咩info,個陣有人sell 我呢個美國plan 先博下.叻就唔洗咁喇
OT咪有囉你屋企人未聽過就係無 唔好咁戇鳩好唔好
只係單單清垃圾洗廁所既工人 唔係咩核廢啊
話易唔易, 因為你嘅CV 並不是你
你可以問下一開始我答啲巴打, 我一直都係叫人去加拿大
我話有人係搵到

邊個同你講average
咁唔知樓主係GOOGLE係做D乜?
藍領又唔覺佢幾藍領, 同埋講緊藍領搵到食都係講緊D要技術既工
樓主又冇透露過自己咩QUALI , 然後講到好易搵到差唔多既工咁
其實你咁叻咁有門路不如你開post 教下路,我都想搵個又安全又舒服又唔洗take risk 嘅外國生活, 最好一開始十萬一個月有大屋住喇, 我呢啲Small Potato 咩都唔識淨係識少少所以只可以講呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞