低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
講得啱
我嗰陣都好鍾意整車
自己學soldering 裝stereo 又一日
換radiator 又一日
用clay bar 清潔架車加打蠟都半日
仲有換火咀rotate tires嗰啲
跟本唔會無嘢做
有間屋都唔會無野做啦 執下yard都一日啦
真係咩都唔識就入到google呢d大公司
btw巴打好波,勇敢過好多人。其他地方點我唔知,不過我知香港將來肯定只會越來越差
好多人講過無錢點移民
懷疑無問題 啲人唔信係要死嗌
鬥廢鬥窮而又想risk free 移民
其他人無責任教精佢
咁好多人對自己做咩都有要求既
agency 同公司夾
佢出最底人工比你 但你要比返20%人工比佢地
但好多人做完三個月就炒9你(試用完)
所以樓豬係係到水人
幾多大學生出黎都冇呢個數啦 唔好水人啦
起碼要有$25個鐘先有機會 after tax 起碼都$35up 先有4萬
屌你老母 又係到水人
做咩工先有呢個數丫
sf 住都可以冇左一半
有時好難講
我叫過好多次屋企人諗下移民
佢地都有各種各樣放唔低嘅理由
佢地覺得加拿大好過美國
我就唔係咁諗 返工當然係去美國
最諗唔明佢願意係香港進修諗住好好係香港返工升職
先得幾萬人工
都唔諗下重新開始
換環境當然有風險 驚到頭仲差
我又唔可以擔保佢一切無風險 最多backup下
拖下拖下真係唔敢提
冇錢真係冇得移架
好似樓豬咁都要有幾廿萬先囉到visa
不如唸下點有幾廿萬先唸下樓豬方法
我想講所謂跟車 係一個月放唔到四日
每一日都係架車到過 架車一日行12個鐘 你食訓打飛機都係架車到
貨車都係 先搵到8千
住SF其實同香港無咩分別 唯一唔同咪叫美國人
之前租過果D叫 apartment 係 WATERBAY 唔知有冇記錯名
都要2萬幾HKD租 真係唔多好住
要就供遠D既樓 但相對工作機會又少左
如果做大公司contractor好肯定唔會
老實講佢train你嘅成本一定大過佢咁樣炒鳩你嘅好處
大公司會用contractor只係想要保持一定嘅成本流動性
當佢比agency同直接請人個人工一樣
但佢慳左好多間接成本,唔洗比401k,medical,life/ad&d insur

以我自己經驗,公司請人process,未開始返工已經一大舊錢
我本身住第2個州
interview飛你過去已經要出食宿機票酒店
請左之後做house hunting又係包一星期食宿機票酒店
跟住搵左屋要搬有一筆lump sum(現金)
幫你搵埋搬屋公司(唔係淨搬,係包埋packing個種,搬左一間房張單寄返黎6k usd,600 miles距離左右)
包你機票過去+搵公司運你架車過去
未返工公司at least過左20k成本

請10個8個對一間公司梗係冇問題, 一年講緊請500-1000人就好大條數
彈比agency呢筆數就可以慳返
同埋d project一改,contractor轉到嘅轉,轉唔到直接bye都容易
但唔會特登用完你試用就走
幾個月試用你比得出嘅value有限,教完你你又冇咩貢獻就放你出去佢仲蝕

的確唔係個個得呢條路,而且agency都唔會間間好(好多仲好差)
只能話樓主係敢行又有運,不過唔算係水人嘅
stem幾年前bachelor grad都唔係呢個數啦
唯有post 張張圖比佢睇 叫佢收收皮先
學到野
講真樓豬連張工作証都冇show 出黎 咁樣重唔係水人

你講緊個的 你做既野其他人做唔到 所唔唔係人人都有咁待遇

如果係冇身份 邊個都幫唔到你啦
咁你唔好話人人 好多人都未grad 架
btw 係要幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞