低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
我頂, 原來係波台巴打, 早知我唔洗咁多解釋
我又有話我移到民? 你唔係真係想知 我都無謂浪費時間應你, Haters gonna hate
"主要係tech, 完全0 要求, 話知你以前係賣生果佢都會收, 好景個陣你入到去兩星期就會有工番, 基本上都係大公司"

"我扣埋稅實收約4 萬港紙左右, 呢個係起薪點黎, 會慢慢加"

"以前係香港做低端人口, 我係呢到嘅人工唔止高30%喇"

"佢地做左幾年, in general 搵7 萬港紙左右, 你作為一個香港人, 冇理由差得過班indian 掛?"

"本身 ... 垃圾U 乞食科, 我可以講係完全唔關我搵工事"

"冇料到先會好似我咁行, 純分享一下"

"冇要求, 弱智都入到, 真的"

上面全部句句出自樓主把口
我就不嬲都認同移民唔洗話驚頭驚尾, 但都唔係好似樓主咁誤導人囉, 講到自己好廢好廢, 講到好易好易, 講到人人過去都搵到3,4皮工咁
Optional Practical Training (OPT)

Optional Practical Training (OPT) is a program that temporarily allows international students with an F-1 visa in the United States to work up to 12 months in relation to their major of study. F-1 visa students are eligible for OPT after completing their first academic year. OPT can be completed both before or after completing your studies, but it’s important to remember that you are only allowed to work 12 months total.

Curricular Practical Training (CPT)

Curricular Practical Training (CPT) is a program that temporarily allows international students with an F-1 visa to gain practical experience directly related to their major through employment, paid or unpaid internships, or cooperative (co-op) education. It must be part of an established curriculum. CPT must be completed before graduating. In addition, CPT can be part-time (20 hours or less a week) or full time (20 hours or more a week). Although, if you work full-time for 12 months in CPT, you will lose your eligibility for OPT.
留個名先
我問緊你
你呢個"易"嘅解釋我睇完都想喊
樓豬咪話要廿萬囉
唔係問你
留個名
估唔到我收埋收埋, 咁都俾你發現到 唔通我單手由香港游過美國又講出黎咩
清潔搵廿萬就一定唔得

大城市普通工, 其實稅後4萬港幣(稅後大約$5k usd, 稅前要有 $7-8k) 有D難,稅前有4萬港幣就唔出奇

論時薪計,好多普通工都有 $20-30 人工,uber ( 識搵地方), 巴士司機,清潔,保安,普通 tutoring, bartender etc! 返足 full time 一年都有稅前都有$50k -60k

警察呢D職,年薪+ot,有D人有接近 200k/ year
税前年薪六至七皮 真係唔難,做超過 40 hours/week 的普通工通常都搵到呢個數

税前年薪 七皮usd = 税後5皮左右 =每月到袋 4000usd左右 = 每月到袋30000 hkd! 呢個數 計part time 時薪 大約 $30-35/hour

月薪四皮港紙,就算係普通工, 其實認真返多D工一定搵到,係你想唔想咁做暏
14年,19年一直都有發夢, 好好彩冇事醒得番, 但個無力感好重, 我好想做多啲野, 我想捐錢, 加加埋埋十幾廿萬捐完又改變到啲咩. 777 有一句我唔反對, I am no stake to the society. 所以我個陣去美國一係想搵多啲錢, 有更好嘅position, 再番黎去發聲,去貢獻.二係試下條路, 有咩事我可以suggest 俾真係急切要走嘅人.

好可惜我一黎就爆武肺,我自己都搞唔掂, 唔好話搵多啲錢. 好彩依家有更多路俾人走, 我好想其他人下定決心走, 以前大把香港/(或者大陸)人冇知識冇錢都係咁走, 點解依家個個9年教育但個個都話唔識英文點點點
hk做過N 嘅agency
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞