低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
想問吓咩為之身份?
你意思我份工係做咩?

你當你係要識用個software,之後做啲configuration 咁, 唔洗code 嘅, 我覺得努力下都做到
經濟好而你交足稅唔搞事趕你走真係冇意思
香港人太乖太守規 根本大把人去美國都係咁
反正下一代係果度出世點都有passport有書讀
綠卡, PR, Citizen 呀咁
真係做啲下等野但咁高人工?
你唔好話,印度人有好多都好聰明
美國大學好多印度 professor..
好多印度人做醫生做 tech
你攞第個種族去類比無意思
呢篇野 target audience 係香港人就用返香港人既水平去衡量佢黎到可以同唔可以做乜

咁你嗰陣時住邊?
所以我想出post 講下自己係點, 結果一堆人話冇可能 係5毛 厄人 ... 唉 隻馬死左, 係都要騎係隻馬上面,點都唔落黎
State U都唔止啦
其實樓主#1係無提話「移民」兩個字
衝出嚟屌佢攞唔到H1B/綠卡嘅可以收皮先
佢搞咁多嘢都要諗加拿大證明美國個移民政策真係好素strict 用同樣嘅effort去加拿大應該一早PR咗
其實真係冇講過高人工, 我係俾人壓榨緊...當你知道如果你係SV 做 programmer 人工講緊200K USD一年,普通職位100K 一年 !!"起"!! 你覺得自己係屎
PhD唔係會有綠卡派?
梗係冇啦
我見普遍香港人睇唔起印度人, 咪激下
我自己好admire 佢地, 可以咁有決心去闖, 我自己同緊幾個印度人住, 我成日都叫佢地教我野

對於呢到,如果我講話有決心就得, 啲人又會唔信又講呢樣個樣,我都唔知點去解釋
宜家apartment平左
我諗Texas 因為我似話啲high tech要陸續搬過去 同埋tax低啲?
巴打 而家條隊好似仍然係分開喎
Tg傾? 同在加州 想搵agency
香港人太守法 唔會做到強國人印度人啲招數
落到地拎到工 識番個女仔生幾個 得閒做下義工 係社區有啲存在感
之後就政府就好難踢走你 特別而家風氣咁左
咁香港係乜⋯
另外你美國邊個洲?
咁你係用咩身份?
Working holiday?
稅後4 萬港紙(5000美元)/月
你其實都幾高收入
我份工都係得3000/月
好奇係咪真係咁易請人,我同事同我講,找工唔係咁易
真係好少人識icc
冇問你想唔想喎問易唔易入啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞