低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
因為非正途搵工,加上失業率高係包埋餐飲業呀咁, 我又唔係做waiter
唔洗。 一讀就申請得, 間大學嘅賣點就係offer CPT
lm
冇大學學歷大唔大問題
唔可以, 你點都要黎左美國先, 最少F1 CPT visa, 報個master
聽唔明人哋噏乜啲subway廣播又聽唔明,去five guys落order 都唔係好對答到
你明知呢個字係諷刺緊
我本身上年尾firm左飛美國讀working master
但因為武肺所以一直都delay緊
聽d 在美留學生講自武肺後都好慘 冇工開 就算有月薪都得千幾美
搞到我唔想去 驚搵唔到工又燒錢

依家係香港搵到份it sales
本來諗住放棄 但聽到你咁講又心大心細
求指教
我見冇人講我都講兩句
如果你做google
正路都住喺mountain view
嗰度一房一廁嘅apartment (700sq) 一個月大約萬六港紙
煮飯黎講差唔多
但係出街食就貴好多,主要係要加税同tips
所以個個屋企都好似廚神上身咁好齊架餐同調味料
通常都係屋企煮
佢話無income tax

唔係Silicon Valley...似seattle...
我見學校有規定CPT一個禮拜淨係可以做20個鐘,又話做夠一年CPT唔可以做OPT,係咪每個洲唔同
唔係local 好難搵工架
因為會睇電話地址
大把人搵唔到工
零晨 ... 訓先聽日再答
me too 以我所知CPT 好似最少要讀左一年先apply 得架喎
同埋仲要major 相關工種 + 有offer 先apply 得
即係讀個master然後申請F1 CPT visa?
有冇邊啲學校唔野雞 但係又唔難入架
如果想慳都有分租房 或者住遠些少
早排重有個Google 女員工住係架van 度
去公司gym沖涼
不過係Google返工無乜必要咁慳
同埋依家最易走好似係加拿大喎
咁誇張咩 咩學歷? 聽唔明都估到佢想講咩啦下話
三大文科零it底點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞