低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
三十以上
offer 唔offer CPT visa 係學校policy, 你要搵間有CPT offer 嘅U 黎報, 講明專賣CPt. 好極都有限喇, 俾錢入得
係呀, 我建議去加拿大
咁高級嘅野唔識
都話唔關事, 當然最後如果你份工係做Tech related, 你頂唔頂得住
唔好信, 我厄你嘅,美國派我黎釣走香港人
樓主吹水狗
因為你做正途, 你自己睇下每年幾多Indian 去美國, 唔通個個都咁正路咁搵工咩
我個陣係香港食緊野, 有咩問題?
個個係美國讀書嘅香港/大陸學生
一grad後都用盡方法留低架啦

如果你個方法係work
你估佢地無試過咩

咩證據都無叫人信你
收皮啦
屌你老母 影張工作証先講啦
今年減左工作簽證
的低端人口想囉簽證同燈神講野一樣「機會係零」
俾想知多啲嘅朋友多少少資料, 某啲人日日話冇可能冇可能, 你想講咩都得嘅, 其實Post 入面有啲巴打都知道啲野, 你追下Post就會見到, 有啲野寧俾人知莫俾人見

以一個印度人為例,首先VISA. 佢地會申請F1 VISA黎美國. 揀一間會全年offer CPT VISA 嘅Uni 讀Master, 當佢講明係專Offer (專賣) CPT VISA, 你唔好期望佢有幾好, 佢淨係幫你留低.
CPT VISA 係Internship, 你可以用Internship 身份搵工, 9 成9 就咁搵工係冇公司請, 除非你係Programmer. 只係叫有個身份可以合法做野, 你可以讀十個master,每個兩年, 你就可以留廿年

搵工方面, 我求其俾間Agency 名你 "Walkwater Technologies" 俾得出當然我唔係經佢, 佢地會train 你, 幫你in 大公司, 呢個係train Oracle 嘅, 仲有好多例如Cloud Computing 呀咁, 佢地會睇市場咩需求就train 咩. 如果你Expect 好身光頸靚就請移玉步, 你係過去俾人壓榨的, 同埋點解我話咩學歷咩底都唔洗就入到Google? 你自己Glassdoor search 黎睇下, 啲1 star 評分就知

我一直都講緊, 係廢人先行我呢條路.就好似香港南亞人, 你估佢搵工係咪用Email send CV? 緊係唔係喇, 我同啲印度人傾過,depends on City 佢地每個家庭每2-3個細路就會 1個出國, 你估又係咁正路咁搵工, 邊有可能.

對於淨係識講冇可能冇可能, 係個成個世界都係假, 香港最真
唔左膠你邊有得移民過黎
影張工作証出黎 唔洗一分鐘
....追Post喇 仲工作簽證
大陸嘅有好多用我呢個方法, 香港嘅萬中冇一
唔知咩叫紅牌, 不過我我明你講咩, 我冇諗住放 CV
唔係
嘩你好叻呀, 咁你都知嘅
銀行每半個月出, 我係合法做野嘅,不過係Outsource outsource 再outsource
加拿大
有啲training 係自費, 有啲係唔洗錢, 我自己揀個啲唔洗, 人窮, 同埋啲agency係美國, 你話你係香港係唔會收你, 你都要一個合法身份先得
分享下者,我都會走,可能去加拿大
......大佬呀你直屬員工緊係難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞