低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
班傻仔接受唔到人哋人工高過佢 就話人哋鳩up 唔知頭唔知路又話美國冇咁高人工 俾埋數據佢睇又唔撚信
唔洗呀, 淨係"用" 同 config 個software, 或者做下testing 咁, 聽落好簡單實際要了解哂成個software 根本就難到飛天, 講下講下其實又大概都係個幾款大software 我依家個project 係負責一個手指尾咁細嘅部份
樓主我明你講乜,香港人由細到大就俾人教循規蹈矩規遵守社會條方程式,買樓結婚生仔供一世每一代都係咁loop,所以遇到問題全部都係用人哋一早set好既框架內既選擇去解決,所以變到好多時都覺得”冇可能”,其實係比呢個社會manipulate緊而不自知
矽谷IT公司好多外國人,其中印度同華人比例上都好多。BTW,Google Mountain View總部有間要book位嘅sit down cafe係淨係食印度野,裡面裝修仲好印度風。另外總部附近Sunnyvale有間要book嘅係食中菜。其他cafe好少係淨係做一種菜式,同埋一般都係自助。
講咗樓主係f1學生身份 爬文啦
屋企人住嗰度
樓價同物價都係全美頭幾位
特別樓價貴到癲
無一球唔好諗house
JIATING

睇嚟巴打都係googler?
正常google it consultant應該65-85k一年 樓主應該比人榨壓得好犀利
原本我都覺樓主好假
但起完樓主比個間agency之後就信佐
樓主有無係香港做過IT
想知個面辛唔辛苦得過香港
Jiating之前B47還有間Jia,一般自助式cafe排隊攞野食。以前Jia有鯉魚門(SF Bay Area出名茶樓)嘅點心。除點心外仲有得打邊爐,不過我未試過。台灣黎同事試過打邊爐嘅生魷魚裡面發現有蟲,仲係on99生勾勾。

以前HQ啲伙食好好多,而家就唉。。。。
識個朋友可以, 但不是WA
我相信唔止, 我見同agency 同pos 有啲加到去呢個數, 但agency 依然食緊commission
首先我唔係做Programmer 答你唔到, 我都係做PM / consultant 位, 兩邊都好彩一啲都唔辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞