低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
巴打你icc工作經驗唔擺落CV 去加拿大點搵工?
同埋express entry夠分搞楓葉卡咩?
你GC? GC 就努力自己搵工好, 真係唔到絕路唔好行呢條路
其實好多賣CPT 都係咁上下,唔信可以問下價
巴我好崇拜你
但我有一點唔明 真係有歐盟公民、澳紐、英愛人士點都要留係美國?
包括義大利公民(義大利護照免簽多美國)?
你話支那印度俄佬烏克蘭 甚至東亞國家我就信
畢業5年內有3年working visa 麻?? 唔係咩 唔好嚇我
F1 STEM OPT
準備grad 但無身份好多公司in都唔撚in你
有無正路啲agency推介
真係唔好, 我係低端人口, 一陣又話伏Post 又水人

其實要搵錢,美國真係好好, 你唔好睇個average, 因為好多白人好懶拖低哂, 你要博殺真係搵到好多錢
係 但問題係 你如果唔擺icc啲工作經驗落CV
過到加拿大點搵工?
冇正路,都係偏門, 我置頂講個間係其中一間, 你睇完置頂post, 再你真係好想係到做, 唔想去英加, 先再留TG 我講多啲你聽
我其實係香港份工個title ....唔錯嘅, 都係國際公司
未走之前份工
OPT既時間唔係比你搵工
你要搵左工 你份OPT先(可能)會last到三年
搵工得90日搵
係咪去到加拿大 做一年tech野 就可以搞楓葉卡?
我都諗緊
美國排綠卡 香港人條隊應該兩年內
抽籤中H1B既機會大d
係 絕對可以
ummmmm E ...係喎, 你岩. 因為我roomate 可以冇工番但可以keep OPT, 可能我間agency 又做左手腳
巴打 係咩STEM?
Beacon Hill Technologies 有好多local 細 firm 既 contract positions.
可能我想攞綠卡想到癲左 成日以為讀完phd就有
好似係易好多, 我有fd 係PHD 唔知2,3年就GC tim, 不過係黎之前已經係PHD
STEM
Science Technology Engineering and Mathematics
問題係工種呀 ching

題外話 水電、裝修、整車o係呢便勁好搵
不過又係攞唔到身份既工種
你係有身份之後做呢 d 就得
I meant what kind
如果有身份, 以我係香港嘅resume 我都可以搵到好工... 最大問題就係萬惡嘅GC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞