低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike

稅後4萬HKD係月薪

稅前7萬USD係年薪
住Bay Area 有身份如果做Tech 150K 都唔難嘅
我啲香港fd 黎左5-6年,搵緊300k, 多我成10倍
同人唔同命
係係,sorry 我錯, 一時港紙一時美金,一時年薪一時月薪, 我本身諗住講港紙易想像啲, 但有時好易講左美金年薪呢到慣

加上稅個個States 唔同, 我都係俾個大概數, 都係呢個range 咁上下
不過講真,如果我冇試過我都唔信, 邊有咁ON9架, Faang 喎, 所以啲人唔信話我鳩up 我都好明白
300k 其實已經係出名公司中高層水平/中細型公司的 Head,你個 fd 係有D料
Google 係好metrics driven 的公司 所以佢哋需要大量數據支持公司嘅決定
真人真事 真係轉到 不過做咗兩年先轉到
甘慘 可以塭下localize 的QA job 喺美國廣東話係一個專業知識
有啲連登仔真係On9,我去咗美國十幾年都覺得自己同外國人講英文有分別但係冇人話過聽唔明我講咩,語言既嘢溝通到咪得
300k係計埋bonus?Bay Area洗費好貴仲要有state income tax
我都係早排買屋,single house + 好校網 要百幾萬。有小朋友好難慳錢,買俾佢哋食嘅嘢全部organic,遲啲佢哋仲要上 pre-K,一個細路一個月要$1000。我諗我就嚟要去揸Uber 或者去做DoorDash
佢拎L1 trans 過黎, 點同我呢啲小薯
Really? 等我睇一睇, 有冇多啲info, 純粹一問
計埋, 係San Jose Bonus 好Q 多
organic 少D出街食就慳到 加油
講完大話未
你究竟搵緊幾多錢?
300k 點可能高你10倍?
你話你40k港紙月薪,即係應該稅前70-80K usd 年薪,大約同你啲friend爭3-4倍。
返咩工可以至少2019年2月-2019年11月都仲keep住係香港?
定你KEEP住每個月返香港一次呀?
巴打有無tg gp求add
好多美國後生仔華人身光頸靚都係靠父母做基層工捱返黎
清潔打掃餐廳呢d基本
成日聽到啲人話外國悶
真係想問香港有乜咁”exciting”?
貪去邊都咁多人?
貪週街都係同店倒模商場?
貪間屋夠細?
見你話要15年,即係親屬關係啦
咁難得攞到身分都唔識珍惜
知唔知有幾多人想去都無得去
我嘥咗$15萬冤枉錢唸住去做肉廠
到頭來錢又無Visa又申請唔到
住郊區 渣車出城市起碼成2粒鐘
上網又慢 完全無野好做

住城市 同香港有咩分別?
慣左咁講sor 因為我之前唔經agency 搵到份40000usd 嘅, 我成日都同佢講佢人工係我十倍
我19 年尾走, 你可以見到我19年尾resell 我gym 會藉
正常點會咁誇張
我以前住Kansas中部一個500人微型鄉村
揸車去成個州最大個城市都係一個鐘
同埋根本唔使成日去大城市
通常每個村莊都會有Walmart同一堆餐廳
Mexican 同中餐館都有
通常揸15-30分鐘就到
方便過你喺香港搭地鐵,又唔使同人迫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞