低端人口冇錢冇人脈,在美生活工作小分享

933 回覆
1631 Like 72 Dislike
好多agency都要
不過講到包搵工 幾多人去做其實
我有幾個frd都成功轉左full time
有料
software engineer?
咁你報工 佢問你需唔需要sponsor 係咪一律答no?
如果你個team有full time+contractor
9成都唔輪到你ot
因為你填time sheet過左鐘好麻煩
我個team之前有條友有日返左8.5hr 第二日自己返7.5補返都比人屌
好多時唔係淨係weekly 40hrs 仲係daily唔可以過8
咁點解你覺得冇錢走嘅係港豬?
搵agent 定係去攞個cpt visa?
應該係話玩嘅野唔同
揸車有架車就少不免 鐘意落手落腳做嘅
weekend係個車房已經可以搞一日
又可以係屋企做下projects,講緊去home depot買啲野砌
又可以去shooting range 冬天去滑雪
long weekend去第二個state又得

當然冇係city咁多姿多彩
不過我冇特別鐘意去club個啲 我又唔覺得特別小野玩
最多係冇咁多野食就真
但agency係咁運作
聽frd講 幫你交表甚至會幫你作2 yrs exp
我個時都唔信佢 我話點呃
佢話in你個個其實知
可唔可以唔好咁井底之蛙 乜撚嘢都唔知就喺度鳩噏
美國讀完大學每人都有一年工作簽證 STEM 有三年工作簽證

基本上你唔係讀野雞 一定有公司幫你搞H1B
我身邊啲人大部份係選擇返香港而唔係留低唔到
係呀搭住no 先搵到工先再算
又攞以前點點點嚟講
你諗下點解五眼宜家會放寬移民條件先啦
以前夠冇反間碟啦, 宜家呢?
再問多你一次, 冇錢點走?
又攞以前點點點嚟講
你諗下點解五眼宜家會放寬移民條件先啦
以前夠冇反間碟啦, 宜家呢?
再問多你一次, 冇錢點走?
Child登好多中學大學生成日水鳩日移民
早2年場運動仲比你地水唔夠
唔教人就咪撚屈人港豬啦on9
過去讀書拎CPT VISA 你可以有合法工作, 但你拎呢個Visa 比綠卡難搵工十萬倍, 我自己都成功搵到一份濕鳩工但人工好低

Agency 幫你搵就易啲, 但要走灰色位, 同埋俾人抽commission 抽到傻
ching介紹下 佢地邊間?
可能我報個陣佢缺人train 所以唔洗, 我問番啲indian 佢地有啲要有啲唔洗, 其實睇情況, 收錢主要係驚你train 完就走
夏威夷大部份嘅嘢都要入口,生活應該高過美國大陸平均。不過生果同海鮮應該好平
LM
而家h1b係抽籤,公司肯同你搞都唔一定可以留低。抽唔到要離開美國。
美國local master 畢業有6 成, 如果抽三年都抽唔到就只可以怨自己唔好彩, 希望唔好改制
係都唔出奇 我frd個情況係兩三年前
agency除左呢啲training 呢種
仲會係幫啲公司搵contractor
久唔久係linkedin都會有offer問你有冇興趣
都係靠抽水搵錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞