朴信惠 《西西弗斯神話》

749 回覆
53 Like 13 Dislike
根本由基友衝出黎柒開始就唔需要

朴信惠返未來,韓泰術返自己個timeline加聖光患上精神病日日幻想同朴信惠一齊咪算數囉
呢個解釋得唔錯 上次哲仁都係睇佢
阿爾罕布拉宮的回憶d景好靚

但好多bug位. 不過睇戲都係睇男女主姐
跟套戲睇其實個時有幾多個sigma

一個係現代乞衣sigma
一個係先遣隊返黎既sigma
一個係末來著長袍寄核彈sigma

咁其實sigma係屈機 可以有無限個
金炳哲做得真係好好
唔同時間點既sigma姐.....
又唔係同一個時間有哂三個sigma
小sigma啲戲好到我懷疑佢真係心理有問題
大嗰個都不停令我諗起鬼怪佢條紫色脷
最後點解飛機度女主會出現?嗰個時間男主點解見到女主好surprise 咁?
終於有時間睇完我覺得唔錯 你哋有無聽過my little airport 西西弗斯之歌 我認為都幾夾 首歌有段大概係 後人有一個講法係西西弗斯最後係享受個過程嚟否定諸神嘅懲罰 而套野都一樣 最後個集泰術都有話一直抵抗緊 到最後佢為咗同瑞海可以繼續一齊 寧願繼續係個loop入面 但而到就已經係變咗個享受而唔係想抵抗個loop

利申 個人睇法 勿屌
佢話抵抗緊係講緊自殺 佢一早知自殺就可以end game
但其實自殺完都係個loop入面
你睇咗樓上條youtube分析先啦
我唔覺得最後果個係夢
呢個解釋太難令人信服
無啦啦發咩夢

我覺得係大家的意識停留係唔同的時間空間
現在的瑞海因為無核戰,所以唔會再有未來返去救男主的瑞海
亦唔會有呢一個記憶

而呢個同男主一齊的瑞海同自殺男主
就好似之前FOS 被分解一樣, 係唔同的時間空間遊離,
女主消失前一直話會搵佢
就係呢個意思
終於係佢係飛機個時間點搵到佢
飛機發光果個位,應該就係下一個時間點

所以我估計男主未死,只係變左植物人 (FOS被破壞?)
女主肉身都有,只係佢呢段時間係無呢一個版本的意識
只要有合適合機會,呢一段意識係有機會結合番? 等女主長大先得?
但男主角個肉身仲有無呢個機會,戲入面無任何hints 了

睇緊嘅時候已經不停屌劇情唔合理
睇完更加灰機
用睇女心態睇先開心啲
啱啱睇完
當個基友出嚟之前嗰到結局算鳩數

Btw大小sigma 都好好戲
第一次睇sad/open ending劇,睇完成個星期成日諗返起飛機個一幕
各位,我睇緊結局
我比大家遲咗成年而且拖住拖住咁睇完,結論係其實你可以由第10/11/12開始睇落去。
要批評嘅嘢可以好多,特別想讚都係童年同成人Sigma,曹生都真係唔錯,本來我入嚟都係睇朴信惠。
其實套劇真係唔駛咁多動作,少返啲on9槍戰,文戲嗰度加返少少會好啲,但係唔影響本來好戲嘅角色。
冇頭幾版棄劇論咁差,只係真係太過拖,由10開始睇都得。
同埋好多條線。如果唔係16集格式,根本可以10集內講10至16嘅嘢,4集時間講返好啲未講完嘅線(包括阿哥),咁就幾好。

點拖法,就係社長、間公司、同埋Sigma係乜水呢幾樣拖得太耐,頭幾集變得好pointless,唔怪得收視唔好。我睇文森佐完全冇咁樣,由頭睇到尾都唔算悶。根本好多劇唔係太buy都會有人睇哂佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞