朴信惠 《西西弗斯神話》

749 回覆
53 Like 13 Dislike
我唔明
我覺得大橋係好睇嘅
但係處理得唔好睇
啲打戲真係
最後d 導彈係主角打code 射哂出黎?
d 導彈唔係suppose 要由未來send 過黎既咩?
有管制局 女主點返去搭飛機
如果泰術死左 仲邊有人寫到上傳者?
無左上傳者仲點係新既未來循環
依家循環只有教堂一段仔 直到泰術死
而出面個世界就係一個全新未來
因為今次只有泰術既命運受上傳者影響
上次係全世界命運都受上傳者影響

新西格瑪個段
我覺得純粹講緊佢依然係活係泰術影子底下
但依個西格瑪已經無能力穿越時空
亦無機會狂中六合彩變成有影響力既人
當然如果有season 2
佢中意寫到有人搵西格瑪合作 乜乜柒柒都得
但都已經係一個新未來 唔係所謂命定啦

飛機個段同意係ff 但正正就係我睇得咁嬲既原因
依家好興特登寫撚到觀眾唔撚明
得導演自己明 就扮撚哂高深 open ending
根本無理過觀眾感受 純為自己撚下橋
再返早啲搵冰冰老豆搞搞佢
有女主=有上傳者=最後結局一樣
條橋本來好吸引 睇完頭2集對佢好高期望架
之後中間愈睇愈頹
終於等到結局以為迷底終於解開 點知咁19
成套野既得著係:
1.我今日唔會死
2.重點不是在那裏 而是什麼時候
Btw 以為個gip係有咩重點伏線 點知完全係旅行gip擺野咁用
點睇都似係FF
泰術一直食藥 頭兩集都發曬脾氣
質問幻覺中嘅泰山 點解跟住佢
最尾影住泰術掉低樽藥 即係話佢寧願唔醫
寧願活係幻覺中都想見到瑞海
同埋啲燈打到咁爆 耶穌光喎

至於西格碼2.0就擺明係season 2伏筆 如果開到
老實講, 去到SIGMA畫人像搵食我都覺得FINE
到佢戴眼鏡, 好啦 算
但飛機真心嬲

不過會唔會係佢掂過自己所以FF到瑞海?
之後自己整個UPLOADER返嚟LOOP過
其實我仲有好多唔明 但唔知之前有冇人答過
點解佢阿哥出現地點係個天度?
佢阿哥比飛機撞完之後都無死到?

依啲真係純粹個人睇唔明
姐係去到最尾冇uploader出現 所以故事變成直線咁行
冇人可以回到過去重新經歷

但其實諗多一層故事係幾時開始會變到sigma係教堂死

好似係一個平衡時空嘅概念
有一個時空係婚禮完
有一個時空係好似結局咁完

老豆你狠心啲唔好俾瑞海去UPLOADER咪唔會有事囉
IQ爆崩嘅男主角連救飛機都得喎
真係好正

之後俾個痴線SIGMA
唔好啦
我唔想見到啲咁尷嘅打戲啊
係!!完全無解釋個點解佢哥係個天飛落黎
同埋點解佢個保鏢會無啦啦搭uploader出現又係唔明
仲有佢地之前點死(個2副骨)又係唔明 死左又點返去?
本身我仲以為最後未來老豆會出現幫拖 完全諗多咗
SIGMA喺教堂死應該係新結局
因為SIGMA要唔死先可以上UPLOADER去搞事

問題嚟啦
冇UPLOADER嘅世界, 邊個贊助泰術?
cut咗一半未來槍戰都慳好多budget
請多啲編劇好過啦
點解最後sigma間屋仲有戰爭畫
但泰術唔係死咗咩 未來嘅佢一早死咗
所以瑞海先返嚟救佢
咁現在嘅佢最後都自殺咗嫁
bug黎
保鏢係見到戰後瑞海要去UPLOADER
喺保鏢角度就係好多年前喺泰術發佈會大叫嘅女人
於是就喺未來查下泰術嘅事, 搵到佢小學有刻字就上UPLOADER去救佢

兩副骨係之前無限LOOP嘅失敗經歷
大隻保鏢喺未來見到泰術寫個行日期時間SOS
所以搭uploader去救泰術同瑞海(sigma俾佢搭可能因為之前嘅loop都係咁)
應該係2035年既Sigma專登將未來暈左既阿哥傳到空中撞飛機由佢死 等泰術打開個喼中左Sigma計開始去查未來人件事

朴信惠傳番去有打俾男主叫佢唔好開喼 唔開喼就唔會有成個循環發生

不過乜都唔講明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞