朴信惠 《西西弗斯神話》

749 回覆
53 Like 13 Dislike
佢識咁諗直接畫一家和諧相處, 生活美滿啦

可能佢掂過未來自己嘅嘢先知泰術整到時光機 太細個接受唔到痴q咗線
我睇睇下覺得佢好有大時代丁蟹既感覺
好似明多咗少少
btw sigma真係令我會睇到入戲既靈魂人物 做得超好
兩位sigma個笑容都令人好心寒
sigma本身個故事都帶出好多反思
不如sigma整個前傳仲好
設定核戰係北韓南韓攬炒
其他國家冇事
搞咁多野 睇到我又亂 佢又辛苦
都唔出奇 如果唔係唔會諗到發明呢d
sigma唔係話整粒核彈嚟
之後其他國家都加多腳咩?
假設真係咁 現實會唔會有聯合國人道救援?定好似依家咁由啲死剩種自生自滅?
佢通家跑
穿越過嘅sigma放低一兩樣自己嘅嘢俾細個嘅自己真心唔奇

或者泰術都可以掘定窿放啲嘢俾下個loop嘅自己,
一掂又有記憶
設定就係最後其他國家冇事
所以先話可以搭飛機去美國
其實核彈冇想像中咁勁 1粒頂盡1個城市

幾個鐘之後要做社蓄
死左啦 戲入面既秦山全部係現代既泰山黎
去搵社長->扮自殺失蹤->俾書真呃左靈魂出竅身體俾Sigma挾持
未來既佢無出現過
其實都唔明點解要穿越咁多次 一次成功咪得囉?定其實佢係等緊一個人去改變歷史?
仲有佢比咁多人搭uploader 但又要成立管制局捉哂佢地 又係唔多明
咁佢唔好比人搭咪得...
未來既sigma需要比人搭uploader
再洗腦要啲人返到過去要殺泰術
咁過去嘅sigma先可以有咁多手下 可以成立咁大個管制局出嚟
管制局成立嘅目的係用嚟確保每個loop都順利進行
呢點局長同玄其對話解釋咗
同時又確保sigma同佢班人每次都可以順利穿越
佢就可以每次都贏泰術
呢個都係sigma一直以嚟嘅人生目標 就係贏泰術
所以佢唔想破壞呢個loop 都睇得出佢係享受呢個loop
而我哋見到管制局都捉好多人
可能係用嚟管理啲穿越咗過嚟但冇去殺泰術嘅人
亦都係確保個世界唔會大亂
依套戲個名已經講左結局出黎

西西弗斯,咪話左就算點做都好,最後都係徒勞無功。

所以個結局就係邊個死都係一樣。
d時間穿越劇完全無bug又無咩可能 而且好難全部野係劇情入面解哂

如果今集無飛機失事個日個part咁open end既話 可能易接受d
簡簡單單比人知10月31號後無戰爭 所有人既生活都唔同左
未來仲有無uploader先openend交比觀眾諗 反而今次改變左未來 即使將來有uploader可能都係好既方面呢
男主自殺又唔整上傳者但就係咁叫女主返去搵佢
女主消失前又話會去搵男主
係咪男主想自殺唔玩
佢呀哥都會整上傳者為咗救男主
如果唔理最後機上個幕,我都仲GET到..
機上個幕係女主返去更前既時間?
但男主死左無UPLOADER?
返去更前時間係同時防止戰爭同救男主?
搭uploader又係
頭幾集話唔可以着衫去,唔係嘅話可能download錯誤
今集着埋避彈衣去
我覺得係netflix字幕冇譯晒sigma成本韓文筆記
係咪調大左容量
唔講著避彈衣....直頭直接傳2個人
2021年調大容量,咁未來瑞海搭嗰陣都係大容量
無必要除衫搭
係為咗拍兩人一齊傳送個畫面顛覆設定
見到兩個人一齊搭個陣都真心屌咗出嚟
同意
即使sigma係其中一個loop死咗
而andykim就會出現變成另一個sigma去同泰術講個句 要女人定係世界
其實所有嘢都係loop
不如話 上個loop sigma都可以運核彈啦
都唔知點解初初連衫都冇
睇完覺得呢套嘢最好睇係朴信惠。真係好靚,又自然。應該唔係人造人.

套嘢嘢嘅劇情真係膠到爆炸。 頭果幾集都仲ok. 自從Sigma現身之後啲劇情全部都係自圓其說..諗唔到點收科就求其咩都plot twist 原來係Sigma/男主點樣點樣計劃晒安排晒去解釋啲漏洞..

呢啲時空穿越嘅劇,我睇過除咗Dark之外真係無咩邊套係編/拍得有條理..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞