朴信惠 《西西弗斯神話》

749 回覆
53 Like 13 Dislike
我理解既係
本來時間線既女主搵到自己未來穿越後既日記 提到佢救韓泰術可以救世界
所以佢先出發去uploader穿越去過去

睇返呢2集 再諗返開頭老豆係瑞海穿越前既提醒就合理哂
因為佢老豆係過去已經遇到長大後既瑞海 知道會發生咩事

btw穿越劇好易出事 個個理解唔同
Sigma好撚癲呀 集集都搵槍對住自己博人唔開槍殺自己 仲癲過文森佐
其實好好睇喎 呢幾集都好撚緊張 唔理佢bug 唔bug 了
終於開始收返以往埋嘅伏筆
其實除左男主角,好似大部份人都知未來發生咩事
呢樣野係慢慢透露緊
feel 到好多角色係最後一集都會大爆發

亞洲街市大叔身邊個女仔應該係佢個女
信B老豆應該會做救世主
中彩票果個韓仔同andy kim應該都會各自為男女主角而死架喇

btw 書真真係垃圾角色,存在零意義
未來andy kim唔知有無跟先遣部隊黎過去

btw 覺得未來瑞海老豆未死
成套戲 都係睇 愈黎愈有戲份既 冰冰
睇埋佢套 今天開始契約戀愛
點解2020嘅徐元朱會冇消失?之前唔係講過兩個時空嘅同一樣嘢會融合埋一齊咩
唔係好明
呢件事應該發生左好多次
最後衰左又要再loop
咁推到最前 第一次女主係點知

同埋假設做左上傳者而戰爭無爆發
咁女主會點

好少接觸呢類劇 睇到頭好痛
因為無見到
今集個剪接好亂 又無乜劇場進展
因為2個唔同時間既sigma無重疊
正如書真都係咁
都痴撚線
兩父女打成廿幾三十人
時間悖論
除咗平行時空之外唔知點解釋
咁第一次既平行係點解釋
都要有第一次返過去先會提到自己返去
咁個次佢做乜無啦啦返去

sorry講到1999
因為覺得個慨念好抽象
諗到頭都爆
平行時空 穿越劇根本無可能全部解通哂 同無bug
睇劇就睇返佢有交代既時間線就算 唔係既會睇到好辛苦
最睇唔明係佢呀哥條線,其他都明
好多人都係一個時空有兩個:

呀婆書真 後生書真
打老婆大叔 中國店大叔
9歲瑞海 現代瑞海
舊爸爸 新爸爸
植物人保鏢 冷帽佬保鏢
On9 西格馬 癲佬西格馬

睇完今集知點解咁勁
你意思係練左9年?
係呀
由細開始揸槍+主角光環
佢唔係線性,而係一個圈
姐係所謂嘅命定
個光環大到接受唔到
始終佢係地獄式咁訓練左咁多年
出面果班只係恃住有軍火同人多,應該認真訓練都唔會
其實早幾集已經講左有改變到,日記有寫「上一次」既女主中槍,但今次變左亞洲超市條友中,而最新果集,男主為女主角打造豪華地堡,明顯同上一次唔同,我估男主角講既一切係佢計劃之內就係咁,每一次「自己」都會改變一D野,直至贏為止。
老老豆豆 以前都好撚鐘意佢 又pure又true 最緊要夠大波
同yui一樣害羞的波 但自從見到佢啲手指當堂嘔返啲隔夜飯出黎同上原亞依一樣都係肥手指 破壞晒成個人既美感
唔知算唔算雞蛋裏挑骨頭 屌細力啲
啱啱至知個跟班叫呂奉先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞