[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
特登入嚟同你拜個靚年㗎丈

咁當然係有offer先short notice
但係你都要知自己心目中接受到賠幾多先得
我今年到而家都未敗過
不敗方
分手實唔開心架啦, 直講, simple but polite, 公事公辦唔拖拉最好
差唔多, 都係分手
公司生意麻麻, 可以話私人事, 多數咁junior 都有得傾, 因為留得住個人, 留唔住個心, 冇意思
有offer 再諗, CV 可寫2mth (negotiable), 你仲有AL 可以扣

不出3個月就敗家

都祝你順利平安啊~~~
方丈新年快樂,我黎緊打算轉工,到有問題時請你多多指教
如果你寫咁高, 我覺得冇回音都正常, 因為事實上係你未survive 到哩個人工夠長就走左.

但係我多數會Recommend 唔好放current salary, 你有放嗎
我估都係
好啊~ 我成日都係到~ office hour 回得更快~
而家好一路搵啦~ 而家到4 月, 最多工架喇
方丈 咁你荷包點肥啊
老老實實,其實除左FG搵工之外,搵D高少少級別既工都要係度做apt test + 普通話&英文interview咁on9?
Thank you方丈

我CV 有放current salary.
同埋到interview時, 暫時兩公司都有要求我比哂啲Salary records 佢哋check

嗯⋯咁我嚟緊新年後apply嘅工就咁寫Expected salary (e.g. 上上份工+10-15%) ?到真係interview 時,佢問current salary先講?
聽過某fmcg全公司上下都係3個月notice period ,20AL,junior grade既人通常自己裸辭走,senior啲會有人buy out
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞