[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
我怕你叫19, 人地連screening 都唔pass 你...
https://youtu.be/b27tIWbCHoQ
1. 咁答都中規中矩
2. 打字test 咁odd?
scenario question~ intern 野
咁應該有
1, 係又問, 唔係又問姐, 佢問下又冇成本
2. 唔係, 而係佢冇indicate過你有機過人, 即正常, 找下份啦~
係~
無工作經驗點入hr呢行?
2.講得唔清楚 係因為佢俾兩條題目 一中一英
要我一個鐘作哂佢 字數不可少過400
Hi 方丈,本身做緊份工21kx12個月糧無b仔。收到offer 23kx12個月糧但有discretionary bonus。本身expected salary填左24k但HR話跟past data出到2.5月b仔。如果成個package咁睇個加幅有33%。
其實我係咪比佢點左?如果出唔到b仔我個increment得10%都無
本身做左兩年AM,諗住試下in份M
In 完line manager,佢同我講其實想搵既唔係entry manager level 既人😂🤮 今日HR再同我講番,line manager覺得我junior 得濟,心諗當初就唔好揀我黎in,仲要用左我weekend自己時間黎做佢個assignment 同presentation

而家做緊既公司6月30因為restructuring 會同我terminate contract,已經傾好大約賠4個月人工,其實我而家仲應唔應該搵工,我個心好亂😞
死都話兩邊都ok 騎牆就兩邊都唔會得罪
交番個波俾佢哋諗

project manager識agile/scrum就夠啦
仲要打字test
你好方丈,想問下你知唔知英國/加拿大同香港嘅面試文化同習慣有咩唔同?

唔該你
正常由畢業之後開始做HRA
一年時間左右應該要識啲乜/處理到啲乜

要識啲乜/處理到啲乜有能力由HRA到AHRO
Send email 辭職 算唔算書面通知?
睇total cash都係一個常見做法

如果佢20年都出到around 2.5個月,咁你都唔駛太擔心佢會唔出bonus
其實係HR個市唔好 定我CV太差(做NGO做左幾年)
搵左幾個月 一個interview都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞