[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
大約係同HR 相關文書野, 比如出staff letter, ref check, mpf enrollment and term, new staff onboard 要識, 做緊既task 都上到手就OK
咁你點解想轉入去~?
算, 但最好補返真信有簽名
可以, 但你而家哩份唔講都得啦, 又唔相關
past data 可能得一年就GG

但total cash 外都貼10%, 冇promotion, 算係咁, 而家個市...
會太假, 但你冇更好答案~
講返有做PT 啦~
NGO 問題
一向話政府同NGO 都唔易走
同埋你叫價多少,CV 可facebook 俾我看看
7 日正常, 你可以話自己1 week notice
同埋worst case quit 哩邊賠notice
分別唔係大成咁, 但都係有分別,
夠一年會好啲, 因為仲有好多人夠一年, 點解要你唔要佢地~ (講screening個part)
有可能, 但多數唔會, 留個人係到, 個心都走左, 冇意思
半年係搵工人地screening 都未必過你

"咁junpy?" "做咁短就走, 做唔掂?" "出左錯先急住走?" "俾人extend probation?"

你screening 係會俾人地咁諗你, 就算你唔係, 所以先話做夠一年

你叫高20%... 你而家好underpaid?
可以, 但哩個世界有樣野叫MPF...
可以啊
但你apply 左咁耐, 都未有消息, 你本身佪application 好可能已經衰左
啱啊, 慢慢搵, 搵住等
看你previous salary, 看你interview performance
唔係限死22
last day 埋唔洗~ 除非你想提佢地要佢地提稅局
佢啱啱出咗interview畀我,所以先諗需唔需要更新返,唔該方丈大大!
Hello 方丈 想問下如果想apply marketing entry嘅job cv使唔使比啲顏色同特別少少唔好齋黑白咁樣? 唔該晒你
可以啊, 你可以email 返佢地
咁佢個位仲有冇請人?
轉行人地未必計你, 最好做係企硬 (如果個offer唔係非要不可)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞