[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
因為我估可能我都有講過, 哩啲firm 其實唔係好related to HR...
有可能唔係你問題, 係個市, 你而家人工多少? expected salary 開多少?
唔係, 可能係未confirm, 所以你搵定工好啲
你下份想做返mkt~~?
最好, 咁先係fact based ....
FMCG F&B? 2 樣野黎喎.....

fashion 係咪fast fashion?
你本身如果唔係significantly underpaid, 人地點會俾你咁大個jump, 你啲concern... 唔係公司啲concern...
即係唔寫份工落 CV
但就照寫要一個月通知
同埋contract x12個月人工,但宜家perm 係12個月+bonus, 上年bonus 有3個月咁計既話,可唔可以作為一個叫高d 既理由?
咁你係好想係果間公司做, 定係好唔想做依家呢份先
你咪照叫你想要既PAY, 叫唔到咪唔做
3個月BONUS, 如果新工冇BONUS又CONTRACT, 點解要轉過去
純粹想轉下環境同加下人工,同埋3個月係對外既說法 自己都知今年經濟差左應該無咁多
19k咁高
我都好驚訝
跟住諗可能因為contract工啦 唔係就攞我黎攝
未丫
仲做緊而家份工
但真係覺得而家份工嘅HR好懶
Reference check搞兩個禮拜都仲未搞好
[member]fashion點會係fmcg
retail/luxury啦下話

一係你狗衝左大公司[先啦/member]
叫25%睇下有冇回音囉 同埋就算perm, bonus唔係guarantee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞