[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
咁都正常啊, 祝你順利過關s
唔係佢憎你要搞你, 只係中意其他人多過你好姐

問題係, 點解佢要對你好, 事細就要考慮你呢~? 佢人工冇包的

如果你唔知個task 係其他人唔想做先俾你, 而佢一開始就掉左俾你,

你會好feel D 嗎?

所以如果佢唔係伯樂, 唔係好, 咁你咪學完野就走, 做到十個月左右就搵工
我好似改到2 月24-5 號, 之前新年壓左好多係到, 慢慢清中
1. 按比例計, 未放既折現
2. 係, or 改no pay leave or final payment 扣返錢
3. 都唔係, 早搵早著, 我估佢咁早同你講, 都會放你早走, 但你可以問左HR/ 上司先, 會唔會有notice payment, 因為唔知你上司咁同你講, 佢當唔當自己通知左你
係, 好過screening 都過唔到
返工老細唔一定要中意你, 對你好的, 有教到你做野, 唔算苛刻已經係合格
佢偏心, 同你冇chemistry, 但都冇搞9 你啊
不過唔啱做, 就梗係夠時間就閃~
跟agent 公司, 你事實上係agency 人, agency 俾咩你, 你就有咩,
你可以話而家underpaid.
但係爭咁多, 多數係佢show 埋個cap, 你唔可以一廂情願用佢個max 計
讀下啲short course 先, 知道HR 係做咩嗎?
咁即係出email / memo / project proposal 咁上下
可以問問過probation 有冇review
如果份工好好, 公司又好左, 10% 都可以
但係信佢有33% 諗多左
追下佢啦~
成個package 包左 development and prospect, 同埋人工福利, 但最緊要梗係development

https://youtu.be/uEbnITHl6bQ
唔洗搵住, 4 -5 月先, 你搵工都冇可能咁快有4 個月人工咁多
而家要搵到係非最好公司唔apply 咁
hello, 係, 得閒飲咻茶~

都祝你搵工順利~
因為你已經underpaid 左
你叫返22-23, 拉返上啲先啦
唔該哂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞