[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
方丈 自己in緊payroll 工
通常都會問你識唔識用excel function
其實係咪主要都係要求簡單formula vlookup 同pivot table

睇曬你新手村excel片 入面內容大部分都識 係唔係已經足夠同對方講識用
即係其實點都無得救
只好怪自己衰白痴行錯路
比我就辭左職先, 當冇做過算
手停口停啊 Ching
雖然我都好想
但你咁樣點搵..
你寫上去又好蝕底WO, 你話人工低過上一份好多
見親工D人都問你CURRENT SALARY, 擺明係唔會無lala 俾你跳得多...
但唔寫你又解釋唔到notice.
你愈拖影響好似愈大
姐係例如你依家呢份18k, 上份22k, 轉工人地睇你current咪開得20k俾你
你用22k黎搵分分鐘開24k俾你

不過你評估下你依家易唔易搵到offer囉, 手停口停就真係冇計
方丈好
我defer咗差唔多次成年 所以啱啱先讀曬所有credit 但仲有啲學校要求仲未fulfill曬 但就已經唔使再上堂了
我搵ft時都比人問我畢業未 問我拎cert睇
但我其實係讀曬cred 但學校仲有好多唔關讀書事嘅濕9要求 好似PE時數要夠
但因為肺炎都參加唔到所以一直都fulfill唔到
學校又話因為fulfill唔到畢業要求出唔到certification比我
我見工時真係好迷茫 我究竟同hr點講好
對上個份問到我好尷尬
我話我已經grad到了讀夠cred了 差pe時數
然後佢一句話返我 咁你遮係未畢業
搞到我好尷尬 因為佢又冇講錯嘅
因為咁 所以份份工都冇下文
但我已經唔使上堂
方丈我見工時應該點樣同hr講話機會大啲
還是我都係返住pt先?等pe時數搞掂先再搵ft
好迷茫 因為已經唔細 又defer咗成年 想要多啲工作經驗 我又冇工作經驗 gpa又低 真係唔知點算
咁你真係未grad
pe時數咁易到數都做唔到
你到時點跑kpi
如果我係hr都challenge你啦
pay cut都轉 乜料
方丈 想問下我上星期見工,今日個間銀行個system先由evaulating application變 interview, 有無咩意思,定多數都係因為有delay (雖然我都覺得只係delay) 謝啊
方丈請教下難題
背景:轉行後第一份工 新果行同舊果行0關係 新公司背景同人工係同行算中上

情境:就黎做夠3個月 準備過proba
份約有寫過proba後人工+20% 有多啲福利
但公司最近話經濟唔好 筆直要扣 比左兩個option我:
1. proba照過 放棄加人工 下年review會take this into consideration (但唔gtd加得番晒) 過左proba既福利照有
2. extend proba 每3個月review一次過唔過 照keep過proba加20%人工 但福利都要on hold到過左proba先有 唔當因performance issue而extend proba 呢種extend唔落record
難題:因為間公司其實幾好 自己轉行既背景出去應該搵唔番同級/以上既公司
打算坐夠1-2年洗底
方丈有咩意見
(20/12) *2.5?
我都覺得越拖真係越返唔到轉頭
可能真係要跟你咁講裸辭再搵工先搞得掂

點解香港要咁反智要靠上一份工嘅人工嚟開價
一係你可以照開高D既價
咁INTERVIEW問你CURRENT果陣可能會問你點解開高咁多
跟住你就要講你既故事
點解低左人工都要轉, 咁點解轉左一陣又想轉

但我覺得咁樣解答完仲衰過你幾個月空白期
睇嚟呢個係唯一出路
新公司唔係要ref check我係咪喺而家公司到做嘅工作證明咩?
我quit同未quit有咩關係?
話時話又過咗一個禮拜啦
我係咪應該打比我而家份新工嘅HR問佢Reference check搞成點呢?
嘩..咁我就算同新工簽咗約
然後resign而家份工
但份新工都有機會隨時反口唔請我?
咁簽約嚟做咩?
即係例如以前返PT,除咗時薪之外,公司會按照法定假日數目另外出一筆錢,叫做「假日薪酬」,我嘅問題就係,如果我做緊全職,係月薪制,咁係咪同樣道理要額外計一筆「假日薪酬」,定係佢喺出月薪嘅時候一句話「已經計埋落人工度」就唔使出
咁其實我唔係差PE時數嘅 例子遮 係另一樣濕9嘢
大佬咁個肺炎搞到學校咩嘢都cut曬我想咩
我都想畢業遮 我當初點知會有個武肺
所以我試過第一日返工先簽約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞