[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
presentation 唔好啊, 我有mock in, 你有冇興趣
咁就麻麻了, 你做BO 咩function?
未有方向, 點搵都唔會順
梗係~
公司可以話扣左先, 有sick cert 俾返同事
不過都係個句, 如果你都係HR, 幫同事問聲拎approval pay 左佢啦
到有一日你整到, 你都會想公司唔好執到咁正~
正解~~
咁就唔係一啲好勁既selling point, 唔洗特別emphasize 都得啦~
"食唔肥"呢個名, 真係好啱聽, 好啱聽

2 份工疊埋就唔好了, 你份正職同你下份有冇關係, 有的話, 只放正職好過

出月定日薪係唔關SH 同大假事, 你係要個個月都做最少4 星期, 個個星期18 小時先會有, 一斷就由頭計, 如果個月先返幾日, 應該係咩都冇...
我私心中意part time 多啲, 但其實分別不大
最主要係看份工做既野同你想搵既野有冇關

比如clerk, 你可以放CV 話, "Clerk (Visual and Design) "
我頂你咩
正常計, 返緊工梗係唔會日日請到假, 咁harsh 既公司... 真係要去見...?
唔會, 但係你唔怕6 月個份彈弓手?
哩個好好好好既問題, 今晚6 點有片答你
18-20 左右, 看你agency 勁唔勁~ 有咩客
咁職能呢?
個個都想囡人工高啲的, 問題未解答
唔該方丈
通常2nd in完 幾耐先會有通知 有冇offer
大約3-4個月前 apply aecom 一個graduate position
但係佢apply個網係顯示我no longer under consideration
今日我又見到同一個job position
自問今日同3個月前比較個cv係 improve 咗 (gpa, 多份intern)
想問下我係咪應該再apply多次份工?
方丈可唔可以解釋probation extension代表咩
自問好努力做亦有成果
但公司話想肯定我嘅成果可以keep到多一個月
有啲福利要過咗proba先有
佢地係咪想慳錢

Extend probation係有咩implication㗎?係咪一定係員工performance嘅問題?公司角度有咩考慮?

(可能你之後可以出條片講)
明白,唔該方丈
上次面試比人問點解要加咁多我口啞啞
召喚爆粗媽劇他
因為新工既HR就話其實年廿七、廿八左右已經向我而家做緊既公司HR reference check
但佢地就話黎緊有個新年假期
話起碼年初七、八再叫新工既HR打去問
咁當然而家仲未有回音
所以我覺得而家份工既HR超懶阻住晒
咁你點解要走?

我而家同你傾左咁耐, 只係知你做左半年, 唔啱, 想大轉, 但唔知你想點轉, 點俾個generally 都好用既答案你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞