[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
你好方丈,我CV寫左expected salary,如果面試問current salary & AL,講唔講好?
做爛市
巴打,我都係今年fresh grad,銀行contract工,但得12k,返去無咩做,都係做下d report(講緊係叫我copy and paste執返好d report),但真係覺得無野學到,本身條team有人走,但佢都係用返12k續我,完全望唔到有perm位既機會

唯一好既就係d同事對我幾好,有個同事仲要見到有機會都幫我爭取,但奈何公司都係用個咁低既價續我,早排身體有d事要睇醫生又要比no pay,完全無benefit,想裸辭但又驚搵唔到,一邊做一邊搵又驚人地等唔到我一個月通知期

有d長,但真係好迷惘,希望會有人比到意見我
你係u fresh grad ?
係呀,八大u grad
冇前途又low pay, 有咩好驚
非專科fg,完全冇方向自己想做咩工
反正轉Team , try try sin la
打返去問status~
直接問就OK~
CV 都係咁上下
inv 就敬語係, loyalty~
大部份新公司都唔會爆的
唔會架喎, 多數係唔特別寫........
1. yes, 因為PT 轉FT 係賣點~
2. 寫GROUP 名, 之後話自己com 2 個entity~
3. 問返老細, 話申請Credit card 要工作証明咁都得~

多謝你啊~
係, 你寫Range, 人地都唔會俾最高你
其實你可以二月尾打返去問
本身都唔應該等
keep applying 係王道
改日子interview~
佢係客氣說話, 唔好等~ 找下份, 有佢就自己會找你~
你不如FB 俾我看, 排隊等, 唔知你background, 點講
https://youtu.be/395d0zf_bHc
https://youtu.be/UQQonpCbJTU
如果醫生冇開, 公家醫院可以搵medical record office 拎返
但係如果本身醫生都唔覺得要sick leave, 公司可以唔俾錢
但As HR, 因為係work injury, 我會批佢paid sick leave 算
公家醫生係講緊員工搵番醫院拎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞