[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
做hr都唔識答 唔好玩啦
唔係4月6日咩
3月7日effective
我覺得佢on9 唔想搵
唔好幻想太多
只等於你過左cv screening果關
你照apply啦
依家嘅市道差只係局限於部份行業同工種
有d工根本無淡過
總之一日未出offer都唔好幻想太多
7/3星期日喎
有人收你封信?
唔同公司唔同openings有唔同做法,無得一概而論
與其花時間諗人地係咪唔考慮fg,不如花時間整好d份cv
Interview 一開始就問我,你無讀過Markeing同未做過點解嚟interview?

我思疑緊佢究竟有冇睇過....CV,...
佢咁問好正常喎
你未去in都要prep定點答依條問題啦
係你APPLY定咩先
人地就係睇左CV知你冇讀過先咁問WO
你好,方丈 我有兩條問題:

1. 我fg返左幾個月工,後來,慢慢發現條team好伏 e.g. OT文化、流失率高、冇乜experienced同事教你/take the lead、老細好閪etc.

於是諗住轉工,無奈幾乎所有大公司既graduate program已經close application (自己aim for 大公司only,因為希望要有更好offer先走)

想問,依家send email R下graduate位既interview機會,有冇可能會受理?或者要用乜野方法先可以有interview?

2. 想問條team既老細係咪可以隨時check你個人資料?(Even CV上冇寫既野)

Btw多謝方丈既大愛
正常問題喎
人地都想知點解你想轉職能

冇留意7/3係星期日
好心佢8/3遞啦 7/4 last day
玩縮數玩到咁盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞