[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
我指佢會唔會知我新工job title?..
報關只係搵啱資料然後填form...
hello
我想問三個個問題
背景:番緊蚊型4-5人公司

1. 我番而家呢份FT之前係呢間公司到番過3個月PT,但係PT同FT個時做嘅嘢只有少許重疊(其實就係當替我個位嘅同事放假嘅時候我做番,多數一星期一日左右),我好唔好寫埋PT落CV到

2. 我而家返工呢,實際係做緊兩間公司嘅嘢,上司係同一個上司,我亦都有兩張卡片,但係理論上出面人係唔知兩間公司有呢個關連,咁我寫CV個陣淨係寫一間定係寫曬兩間?(出糧係只有一間公司個名)

3. 我好唔小心...唔見咗份約(自己個份),我可唔可以問老細印佢張copy比我定係自己努力係屋企再搵下,無就算

麻煩曬方丈
Sorry for 1999
btw方丈把聲好甜好溫柔
null
方丈個post有神功
次次留言自己見工fail左/hr呃我/冇回音
個日即刻有電話收
I love方丈
想問下方丈
如果過年前 年三十面你試
你又知佢公司初七先開爐
通常等幾耐都無消息 就可以搵過份
面試果陣 一切順利 大約in左2小時
Hi方丈

星期二先second in完,傾個氣氛幾輕鬆,同埋都feel到佢幾滿意,但佢就in完前就話要同佢對上嗰個老細傾下先,不過佢就補多句話佢會盡量傾到肯請我 (因為我first in嗰陣係佢對上嗰個老細in我,佢話比我上second in 睇下我可唔可以說服到其他人肯請我),不過最後in足成程都無同我講過benefit同人工 想問下我仲有無機會

利申in緊細公司
想由sales轉行做mkt 份CV應該要點寫?
想問問 同事工傷,去醫院覆診但醫生冇開到病假紙,得收據同預約覆診紙,咁洗唔洗出5分4,另外病假紙要主動問先比?定無需要醫生就唔會主動開病假紙?
方丈fans答
寫實一個數唔好寫範圍 怕太高就加(negotiable)
收到,唔該曬 我再諗諗點present
如果新工既HR想同我而家間公司既HR reference check我
咁我而家公司嘅HR係咪只會答佢..
我幾時由依度開始返工而唔會答佢我嘅工作表現?
應該唔會拎到
喺佢全條team計埋我得2條友嘅時候走
今日未遞信之前仲要俾佢鬧埋啲on9嘢
索性裸辭short notice 2個星期
反正本身都得11k 賠得少
感謝方丈今日睇睇吓你啲post,然後就收到Offer
咁你應用過方丈啲乜嘢skills ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞