[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
你好方丈,
1. in 完,hr 話我地仲有很多candidate 要見,有消息1-2week會通知,係唔係好正常???

2. In 果陣,個hr話依個嘅非常時期,話我開15% increment 好進取,問我會唔會可以唔太進取,其實應該點答佢(我堅持,會唔會唔請我?)
新工要著business casual.即是點著,唔識
方丈你好 我之前interview果時遇到一個難題
係我見個department 原來仲有細分team (agent 無同我講)
兩條team manager 一齊interview 我 佢問我有無preference 入邊條team
我唔係好識答

P.S. 即日arrange 左second round interview 考written (中英各400 within 1 hr)

想問: 呢款問題應該點答?(我自己答無所謂因為有得co-work)
Written 兩篇400我都係岩岩好夠時間做 其實大約test d 咩?
Hi方丈
做哂Written and interview
hr打黎問我想唔想raise個expected salary
佢話我寫得低過current salary 話如果真係跟依個出我會唔會唔accept offer
(其實因為我轉field唔敢寫太高)
之後傾好加左少少,佢叫我補交翻d proof
係咪都大機會有offer?
男定女?
唔洗, 問先俾
但係講真, 用第個offer 黎R 都幾惹人反感, strongly recommend against
打返去問啦, 個position 唔急請人, 人地就唔會同你Chur
原本係咁負面,咁我可能都係收埋算thank you方丈
1. 講唔講有新工係看新工同你下份有冇關
2. 你再對上個份, 公司生意好唔好?
congrats for the offer~~ 有野係手淡定好多~
research asst manager?
你而家人工係?
會, 自學好難放係CV,
有冇搵Secondment/ contract/ temp/ part time?
正常做得足既都會有少少follow up, means nothing
唔好拎人地個offer/ 其他野做比較, 你夠好, 佢出得起就會請你
你本身有工, 就梗係企硬, 而唔洗話第個又點點點, 邊間又俾你啲乜乜乜~
係, 有個()係後面, 到時有interview 你解佢知你個Title is executive 但你belongf to mkt team
已經好好, 我見而家大約啲人都要 20 application 左右得一份見
好野~ 我都想似你咁, 個問題可以搞掂
咁你都係justly paid, 你叫10-15% 都可以, 如果你公司唔太細
8/3 蝕一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞