[方丈]HR萬事屋,面試搵工,新春大吉,你問我答

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
推日子可以傾, 但係話要再諗, 小心冇左個offer
有冇諗過搵part time/ contract 工
agency 係同咩公司做?
delay~
16/3 - 1/1 = 76
20/365*76 = 4.05
唉其實呢份工我都唔係返得幾開心
份工甚至令我懷疑自己嘅能力
但個市咁

我本身3年經驗做b2b information sales
Audience係成個apac
自問兩文三語都好好
但我覺得自己可能都係唔適合做sales
如果我搵下份工你有咩建議
(1) 因為點都過左proba 先, 唔覺得個20% 值你冇左個security
因為哩個身體最誠實
其實我覺得最好係寫埋而家個份, 話佢會有得升/ 過proba review, 但佢點左你咁上下
仲要underpaid, 所以要走
我唔係好明你意思

正常做ref check, 係指新公司打去舊公司, 問舊公司你係咪真係係到做過, 做成點

如果candidate 未quit, 新公司點打去舊公司問....
你拍拖都唔一定會結婚, 咁拍拖做咩
明了, 如果全職就包埋, 除非你好多佣
哩個唔係怕彈弓手, 係方便大家做野姐, 唔洗你上多去一次
打去問話仲in緊其他人 叫我等多兩星期...
估唔到contract工都佢地都in咁耐...
哩題我都有出過
反正唔要, 早日放生~
講得好啱啊
找下份~
in 得好好, 好到佢好想要你, 再企硬就有可能
唔洗講, 講黎無意思
找下份啦, 都係拖
因為新工既HR同我講
話老細見完幾個人之後
都叫佢ref check下佢地
咁新工既HR都有問我可以打去邊到ref check我既野同埋問我介唔介意
咁我話ok
咁佢就話我而家份工既HR就聲稱有新年長假期
由年廿七打去問話要至少到年初八先可以ref check到
但而家又過左差唔多成個禮拜
我係咪應該打去問下新工既HR ref check成點呢?
因為簽約係一個承諾
咁如果係咁其實唔使等搵到新工先quit而家份工囉反正原來簽完約都可以話唔請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞